lördag 10 april 2021

Mystery malt från Victor

Vad döljer sig i detta glaset?
 

Victor Sand (secondfill.com) var vänlig nog att skicka med en hemlig ”mystery malt”, som jag nu tog tillfället att prova.

Färg: bernsten - skulle kunna vara sockerkulör

I doften: första intrycket är inbjudande - vaniljsötma, lätt citrus åt apelsin med viss beska. Ingefära, peppar, svag chili. Japp, tydligt kryddig. Viss alkoholhetta, kanske 46-48 procent styrka? Svårt att identifiera så mycket mer, men söta röda äpplen tittar fram efter en stund. Finns här någon rök? Tror inte det men skulle kunna finnas en slinga rök i den torra, kryddiga eken, i så fall mild och mer åt en jordig skotsk fastlandsrök.

I munnen: positivt överraskad av en gräddig textur. Här finns en kaksmulig malt, och sötma från honung och vanilj. Röda äpplen igen? Kola, fudge, lätt lätt av syrligt gelegodis. Det gäller dock att ta små sippar, annars blir det beskt och pepprigt. På tal om beska så är apelsinen nu en riktigt besk blodapelsin. Lätt torrt avslut. Jag tror detta är på 46 procent styrka.

Med vatten: Sötbrödig malt kliver fram lite mer, det syrliga växer. Krämig vanilj, nu snäppet torrare.

Sammantaget: Doften är trevlig, men snäppet för ekkryddig. Intrycket är dock övervägande positivt i munnen. Den gräddiga munkänslan är bra, sötma och malt gifter sig fint. 

Vad kan detta vara? Något skotskt, orökigt på ex bourbon och nyek gissar jag. I munnen tycker jag detta har vissa likheter med Deanston 12, som jag provade på bloggen för några månader sedan (också sampel från Victor). Detta är dock kryddigare. Kan det vara en officiellt utgiven Deanston på 46 procent, med nyek i receptet? Finns det inte en sån?

Poäng: 81p

 

Facit: vi får se!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar