fredag 7 augusti 2020

Smögen 100 Proof

Så var det äntligen dags igen för ett lite större släpp från Smögen. Whisky från Smögen kommer alltid i lite mindre kvantiteter, men nu kommer destilleriets största släpp hittills. Enligt destillerichefen Pär Caldenby (på Smögens facebook-sida) har de buteljerat ca 2000 flaskor, men de kommer också kunna buteljera fler omgångar (batcher) inom en ganska nära framtid. 100 Proof blir därmed, som Smögen själva skriver, destilleriets ”första i någon mån stående produkt på Systembolagets hyllor”. Grattis Smögen och landets alla rökwhiskyälskare där ute.

100 Proof har fått sitt namn från alkoholstyrkan 57,1 procent, som med gamla brittiska mått benämns 100 degrees proof Sikes. På förpackningen kan man också utläsa att den är minst sex år gammal och är lagrad på sherry quarter casks. Quarter casks är lite mindre fat om ca 125 liter (vilket är en fjärdedel av en sherry butt, därav namnet). Sherryn som tidigare legat på faten är oloroso, åtminstone i första batchen. 


När jag provar 100 Proof några dagar efter släppet så har samtliga 500 flaskor tillgängliga via internet sålts slut, fyllts på och sålts slut igen, men det ska finnas ytterligare ca 800 flaskor i lagren (enligt Smögens facebooksida), och den finns också i ett litet antal butiker. Smögen 100 Proof

Minst sex år, sherry quarter casks. 57,1 procent styrka. 800 kronor på bolaget (50cl).


I doften: pyrande salt rök. Jag börjar känna igen den där Smögen-röken nu - ett släng lägereld likt Islay, men inte fullt så påträngande och lite mer metalliskt, som att det legat några järnbitar i brasan. Inte så torvigt men salt alltså. Underbart. Sherryfaten märks en hel del också i en blandad frukt- och bärkompott. Jag gillar att det inte känns alltför sött och syltigt, det här känns lite mer utvecklat och elegant. Nära ligger också gräddkola, karamell, och längst in lätt av vanilj. Med lite tid hittar jag också röda äpplen, ingefära och kanske en liten släng peppar.


I munnen: Överraskande lätt i början, smakerna domineras av salt kola och söt honung. Snabbt därefter mörka bär, björnbär och körsbär, munkänslan blir genast lite fylligare. Precis som i doften känns detta mer elegant än syltigt. Den pyrande röken finns där men är lite mer diskret och väl integrerad i övriga smaker. Jag tycker mycket om balansen mellan sötma, salt, rök, och ett mjukt torrt avslut. En diskret kombination av kakao, kaffe och bär får mig att tänka på tiramisu.


Med vatten: när hettan från alkoholen minskar lite så blir upplevelsen lite mer salt, och det finns nu en härlig vaxighet bland vaniljen,honungen och kolan. Lätt maltigt i form av lite mörkare bröd. Sherryfatens mörka bär och kakao är tydligt där men utan att ta över. Lite mindre sötma, lite torrare.


Sammantaget är detta fantastiskt gott. Jag upplever ett liknande halleluja moment som när jag första gången provade Smögens åttaåring förra året. De mindre sherryfaten sätter sin prägel, men 100 proof är inte någon sherrybomb. Och om röken så gissar jag att både rökälskare och islayskeptiker lär gilla 100 proof. Balansen är jättefin och detta upplevs äldre än sina sex år.