lördag 17 juni 2023

Gammelstilla Jubileum

Nästa Gammelstilla ut på bloggen är Jubileum från förra året. Det är drygt fem år gammal och lagrad på fat som tidigare innehållit madeira och bourbon. Med tanke på att upplagan var 888 flaskor stor bör det ha varit ett fat av varje. Jubileum släpptes först till Gammelstillas aktieägare, därefter släpptes återstående dryga 300 flaskor via systembolagets privatimport och sålde slut inom något dygn.

Jag fick chansen att prova Jubileum i samband med besök på destilleriet i december. Jag minns att jag tyckte det var en väldigt bra whisky, som tagit tillvara det bästa från madeirafatet (börjar förstå varför kompisen Crille gillar dessa fatlagringar). Därför väldigt glad att senare kunna byta till mig en halv flaska.

Bildkälla: Gammelstilla

Gammelstilla Jubileum
Lagrad på madeira- och bourbonfat.
49,5 procent stark.Kostade 888 kronor i oktober 2022 och är slutsåld.

Färg: bärnsten, rost

I doften: spännande och söt. Sockerkaka bredvid brittisk fruktkaka. Sirap på varma plättar, från hotellets frukostbuffé (heh, roliga associationer idag!). Söt apelsin, honung, peppar balanserar mot sötman. Äppelmos med lätt syrlighet. Längst bak lite mörkare toner av kaffe och jord.

I munnen: brödig sirap, plättarna igen. Krämig, söt textur. Apelsinen har mer beska och går mot blodapelsin. Fin balans mellan sötma och syrlig beska. Mycket apelsin, bakom kommer äppelmos och skal från röda vindruvor. Honung och sirap, nötter, och tillbaka till fruktkakan. Hur kan detta bara var fem år?? Jättebra balans mellan destillat och fat.

Med vatten: i doften lite torrare, lite mer vanilj. Men fortsatt väldigt mycket sockerkaka och sirap med plättar. Med några skivor apelsin ovanpå. I munnen apelsin, malt, nötter, honung och vit choklad. Äppelmos. De mörka tonerna av jord och kaffe har vuxit. Syrligt gelégodis i gommen som övergår i lätt sälta i eftersmaken. 


Sammantaget: definitivt den bästa Gammelstillan jag provat, likaså en av de bästa svenska whiskies jag provat. Söt, men verkligen inte bara söt - massor av Gammelstillas DNA, fantastisk balans med faten och mer utvecklad och komplex än tidigare, yngre buteljeringar.

Poäng: 88-89p.

tisdag 13 juni 2023

Gammelstilla Slagg

Dags att prova lite Gammelstilla! Först ut är buteljeringen Slagg, som släpptes tidigare i vår. Kommer också prova Jubileum samt ett privatfat, förhoppningsvis relativt snart.

Slagg är en udda buteljering, där Gammelstilla tagit slattarna som blivit över från sina privatfat. Privatfat brukar innebära små, aktiva fat, exempelvis mättade med sherry eller nya ekfat. De har sedan fyllt på med ett 200 liters bourbonfat. Namnet Slagg är passande, då slagg är en restprodukt vid järnbrytning/produktion, och Gammelstilla håller till i lokalerna från ett gammalt järnbruk.

Gammelstilla Slagg
Slattar av privatfat samt ex-bourbon
54,3 procents styrka. Kostade 755 kronor på bolaget- kan ev finnas någon enstaka sista flaska kvar.

Färg: bärnsten

I doften: inledningsvis mycket sherryfattoner och en liten del nyek - kolaremmar, körsbär, fikonmarmelad, kaffe, russin, torr vanilj och peppar. Romrussin, och lätt av otända tändstickor. Bakom lite brödig malt och röda äpplen. De kraftiga fattonerna kommer överraskande bra överens!

I munnen: krämig, saftig munkänsla, den aktiva eken kommer först i eftersmaken. Russin, fikon, bigarråer, kaffe och choklad - fortsatt mycket sherry i privatfaten - men det är kul att också det karaktärsfulla gammelstilla-destillatet skiner igenom med sin apelsin och lite köttiga toner. Lätt uttorkande tanniner till sist i ett långt avslut.

Med vatten: tydligt mer äpple och apelsin i doften - bra! Kaffe, vanilj. Munnen har behållit sin krämiga textur. Apelsin, körsbär, kola, chili. Sirapslimpa. Mild lime och choklad i avslutet. Mycket gott!


Sammantaget: att blanda slattar från små, aktiva privatfat - kan det verkligen bli bra? Jo, inte bara överraskande bra, utan Slagg är en riktigt god whisky. Att fylla ut med whisky från bourbonfat verkar ha varit ett mycket bra beslut, det är som att detta öppnat upp utrymme för de aktiva småfaten och fått dem att samspela. 

Poäng: 86-87p

lördag 3 juni 2023

Old Malt Cask Auchroisk 24 år

Ytterligare en Old Malt Cask, denna gången från anonyma och svåruttalade Auchroisk. Denna flaska hittade jag genom att bläddra genom Clydesdales stora sortiment, och slogs då av hur billigt en så gammal whisky såldes.


Old Malt Cask Auchroisk 24 år
Destillerad augusti 1996, buteljerad februari 2021
Refill hogshead, fat HL18199, 293 flaskor
Styrka 50 procent. Kostade sommaren 2022 1660 kronor via Clydesdale, nu slutsåld.

Färg: vitt vin

I doften: börjar utomordentligt med vanilj, lemon curd och smulpaj. Följs av äppelkompott, apelsinskal och svartpeppar. Detta är härligt friskt och lätt, men ändå med mycket kraft. Smör, fänkål. Läder, damm. Båda tummar upp.

I munnen: väldigt söt och lätt citron - säg citroncheesecake och farinsocker. Söta äpplen och apelsin gör upplevelsen lite fylligare. Väldigt skönt oljig i munnen. Kryddigare än i doften - örter, ljung, sälta och i eftersmaken chilichoklad. Ananas, mango, persika. Citronen följer med hela vägen i ett långt avslut.

Med vatten: vattnar en såpass gammal whisky försiktigt. Doften blir lite dämpad - apelsinskiva i vattenglas, sedan äpple och lime. I munnen dock ingen försämring, här än lite ljusare med fläder, ingefäragodis och blandad söt citrus. Avslutet lite mer sötsyrligt.

 

Sammantaget: det var ju något åt det här hållet jag hoppades på. Men denna Auchroisk överträffar förväntningarna. Upplevs definitivt så gammal som sin ålder, i harmoni och komplexitet, men helt utan tendenser till trötthet eller ekdominans. Refill bourbon i all sin prakt alltså.

Poäng: 90-91p

Old Malt Cask Benrinnes 19 år

Old Malt Cask buteljeras av Hunter Laing, och är en serie som funnits i många år. Det är single casks buteljerad på 50 procent, eller fatstyrka om denna är lägre. I Sverige finns Old Malt Cask tillgänglig via Clydesdale.

Idag en från favoritdestilleriet Benrinnes, destillerad millenieåret 2000 och som sedan legat på en bourbon barrel i nitton år.



Old Malt Cask Benrinnes 19 år
Destillerad april 2000, buteljerad februari 2020
Bourbon barrel, fat HL17673, 249 flaskor
Styrka 48,7 procent. Kostade sommaren 2022 1380 kronor via Clydesdale - nu slutsåld men finns tillgänglig via thesinglemaltshop.com 

Färg: halm

I doften: pressad citron, ganska skarp och med en del beska. Bakom också apelsinskal. Peppar. Den här lite köttiga tonen som ofta hör Benrinnes till - säg torkat renkött. Sötsyrliga äpplen, svagt av färsk ananas. Fruktsötman balanserar upp på ett bra sätt.

I munnen: härligt utvecklad i munnen. Lika delar äpple, citron och ananas, och lätt sprudlande nästan som en cider. Honung. Peppar och mild chili, som flyter ihop med det torkade köttet. Brödkryddor, fänkål, lätt oljigt. Det finns lite peppar i gommen, men munkänslan är övervägande oljig. I eftersmaken apelsin och köttet som övergår i dammiga böcker. Gott!

Med vatten: doften blir torrare, vilket är lite synd. Citron, peppar och träspån är det som kommer fram. Munnen har lyckligtvis inte genomgått samma förändring, utan har gått från oljig till mjukt krämig. Mycket honung och apelsin, bakom fortsatt sprudlande äpple. Renköttet är långt bak men tittar fram, och bidrar med en lätt sälta i avslutet.


Sammantaget: Denna Benrinnes var jag inledningsvis inte helt nöjd med vid uppkorkning för cirka ett halvår sen. Upplevelsen var då mer pepprig och torr. Oxidering i flaskan har verkligen haft en positiv påverkan. Benrinnes gör sig verkligen väl i åldern 18-20 år, där destillatet är tillräckligt kraftfullt för att behålla sin karaktär, men slipas ner och mjukas upp. 

Poäng: 88p