Dags för ytterligare en blended, och ytterligare en whisky från de egensinniga Thompson-bröderna. Förra gången provade jag deras återkommande standardbuteljeringar, denna gång till en blend som bara kan göras en gång - se fatreceptet nedan:
Färg: mörkt guld
I doften: karamell, sirap och apelsin för tankarna till lätta sherryfattoner. Också syrliga äpplen, päron och röda vinbär. Lite torra maritima, minerala dofter. Vitt mousserat vin? Det finns en liten rökton i form av tobak, som går ihop med en lätt pepprighet och gräsig, jordig funk.
I munnen: här är det istället bourbonfaten som kommer först - päron, vaxig honung och brödig, nötig malt. Sedan funk, cigarett och brynt kött i stekpannan. Ordentligt karaktärsfullt! Örter, nästan sälta. Blöt jord. Växlar mellan frukt-vanilj-sötma och det funkiga. Tillsammans med päronen finns kokos och arrak som skvallrar om den gamla grainwhiskyn. I avslutet också lite sherryfat med kaffebönor och mörk choklad.
Med vatten: citrus, vanilj och honung i doften, följt av mineraler och muskot. Bacon. I munnen päronsaft, tobak och fänkål och saltlakrits. Stekt karré, polerade bestick. Blandsaft på hallon och jordgubb. En syrlighet som går åt krusbär och friskt vitt vin.
Sammantaget - jag älskar Lowrie’s Reserve! Den här whiskyn lyckas vara både god, spännande och skiftar därtill skepnad likt en kameleont. Fyllig och kraftfull trots en lite lägre styrka. Närmast perfekt mix mellan olika fattyper och destillat. Och till ett pris runt 700 kronor - take my money.
Poäng: 88-89p.