fredag 29 juli 2022

Whiskykalendern #1 Glen Scotia

Jag har samlat på mig en del Glen Scotia (ni vet, det där Campbeltown-destilleriet som man fortfarande relativt lätt kan köpa buteljeringar av). Men det här är något speciellt. Det är Whiskykalenderns första buteljering, av Klaus Bitchnau, som räddade whiskysverige från uttråkning under pandemin (och som fortsatt driver Whiskykalender-klubben på ett alldeles föredömligt vis).

Klaus är lite av en gottegris, och gillar sötma i sin whisky. Inte så förvånande då att han la beslag på ett portvinsfat (ruby port pipe) som sin första klubbuteljering. Även jag, mr ex-bourbon-guy, tyckte om denna direkt (första gången var det Klaus som bjöd på ett fatprov, i samband med en lanseringsfest av Ingvar Röndes ”Malt Whisky Yearbook” i Malmö 2020). 

Nu när flaskan är på sista upphällningen är det hög tid att skriva mina smaknoter.

Whiskykalendern No:1 Glen Scotia
Fat 19/660-9, ruby port pipe. Destillerad november 2012, buteljerad november 2020.
55,3 procent. Kostade 800 kronor vid klubbsläppet.

Färg: bärnsten 

I doften: söta frukter, marmelad. Både fikon, björnbär och apelsin. Och lime, eller en glimt av campbeltownsk't sjögräs? Väldigt moget för sin ringa ålder. En kryddpuff av chilipeppar signalerar dock om att det varit ett aktivt fat. Mycket inbjudande.

I munnen: silkesmjuk start i munnen, med samma breda blandning av frukt och bär i marmeladform. Nu också vaniljtoffee, honungskakor (ja nog är det Klaus som valt fatet alltid!). Chilikrydda följer sedan, liksom lite peppar i eftersmaken, men inga tendenser till att bli torr. Normalt brukar jag vilja vattna så här stark whisky, men även om det finns ett visst alkoholbett så är detta väldigt njutbart på fatstyrka.

Med vatten: på ett positivt sätt lite mindre kraftfull - lättare nu att ta ordentliga sippar! Saftigt, lätt oljigt, åter lime-sjögräs. Chilin har blivit mildare, ersatt av en angenäm apelsinbeska. 

Sammantaget: en underbar mix av söta frukttoner från port-fatet och det lite ruffiga, maritima Glen Scotia-karaktären. Uppfattas äldre än sin ålder. Ordentligt kraftfull utan vatten, men ändå väldigt angenäm. Nedvattnad farligt lättdrucken. Bra gjort Klaus!

Poäng: 89p.