söndag 26 mars 2023

3/2 2021: Kanada-onlineprovning med Don Livermore

Här kommer en två år försenad bloggpost - en onlineprovning organiserad av Klaus Bitchnau, med JP Wiser's master blender Don Livermore.

Don Livermore har ofta prefixet Dr framför sitt namn, och har uppenbarligen både akademiskt och erfarenhetsmässigt kunnande i mängder. Han är exempelvis mannen bakom "The Canadian whisky flavour wheel", som till skillnad från de flesta andra doft- och smakhjul också attribuerar till varifrån dessa kommer. Under kvällen gav han också en längre genomgång av kanadensisk whiskys historia, med många historier från förbudstiden.

Whiskyn då? Inte jätteimponerande, men likväl kul att prova, särskilt för att få en första inblick i den säregna stilen som kanadensisk whisky har.


JP Wiser’s 10

I doften: honung, röda syltiga bär, vanilj, torkade kryddor. Kola, äpple. Mycket mer karaktär än vad jag väntat mig.

I munnen: tydligt beskare, kryddigare. Lätt av kärva tanniner. Finns också mjuka toner, vanilj, honung, päron, lätt vattnig. Balansen mellan dessa kontraster är inte helt toppen, doften tydligt bättre. Blir lite mer sammansatt efter en stund.

 

Lot No 40 – rye whisky, single column- and copper pot distilled

I doften: lite sluten, kryddig. Mörkt bröd. Mjuk kola.

I munnen: åter en väldigt mjuk textur. Ekbeska, brödkryddor, peppar. Kaffe, choklad.

 

 

JP Wiser’s 18

I doften: vanilj, peppar. Ek. Oj, ja det är verkligen bara ålder.

I munnen: lätt i munnen (suprise!). Ek, peppar. Det finns en trevlig vaniljfudge som hänger i till eftersmaken.

 

Pike Creek 10 – finished in rum barrells

I doften: ja, kanske lite jäs-estrar som jag associerar med romfat. Brunt farinsocker. Ektonerna ganska tydliga också, men mer nedtonat.

I munnen: väldigt söt. Arrak en masse. Vanilj. Tydligt fylligare, men fortsatt mjuk i munnen.

 

JP Wiser’s 23, 64,3%

I doften: mustigt. Osöt kola. Apelsinskal, äppelskal. Mörk brödskorpa. Päronsaft. Gillar. Var är alkoholen?

I munnen: okej, här märks alkoholen men det är inte hett. Söta körsbär och kanel (från smakbeskrivningen, men det stämmer väl). Vaniljkola, salt. Överraskande salt faktiskt. Med vatten kommer den där lätta texturen fram. Choklad.

 

 

 

JP Wiser's 23 år Cask strength blend

Idag dags för en kanadensare.

Kanadensisk whisky brukar oftast finnas i de billigaste priskategorierna, och förknippas sällan med något som nördar eller konnässörer dricker. Stilen är ren och lätt, vilket man åstadkommer genom att destillera huvuddelen uppåt ca 95 procent alkohol, alltså likt grainwhisky och nästan lika rent som vodka. En liten del mindre hårt destillerad rågsprit adderas, för att tillföra smak. 

JP Wiser’s lanserade dock något år tillbaka en whisky, som avviker - både billig (689 kronor), samtidigt gammal (23 år) och därtill på fatstyrka. Den kom till Sverige sannolikt med hjälp av Klaus Bitchnau, som under pandemin bjöd in deras master blender Don Livermore till digitala möten och provningar, och där just denna 23-åring efterfrågades.


JP Wiser’s 23 Cask strength blend
59,9 procents styrka. 689 kronor på bolaget - finns i skrivande stund några flaskor i enstaka butiker.


Färg: Guld

I doften: chokladboll, eller arrak. Ja, lite som en gammal grainwhisky. Men det finns inlindat lite mer karaktärsfulla toner, som läder, peppar, kaffe, snickeri (den inte lika hårt destillerade rågspriten?).

I munnen: sött, åt mjölkchoklad och brunt farinsocker. Svagt av röda bär - hallon? Cafe Creme, en väldigt gräddig munkänsla. Alkoholen imponerande väl integrerat. Lätt peppar i gommen och ett långt avslut. 

Med vatten: doften är fortfarande söt, men också något åt lakritshållet - fänkål? I munnen slank och skön, svagt igen av hallon men sedan en massa choklad. Tänk chokladtryffel, med både den gräddiga chokladmassan med ren kakao ovanpå. Lätt av besk apelsin. En lätt syrlighet hänger med, men avslutet är nu lite kortare.

Sammantaget en väldigt välgjord, chokladstinn kanadensare, som ger väldigt mycket för pengarna. I Sverige kan jag inte tänka mig någon motsvarande whisky som kan matcha i ålder och pris, dessutom på fatstyrka. Rekommenderas till alla, men särskilt de som gillar sötma i sin whisky.