söndag 20 augusti 2023

Benromach Germany Exclusive 2011

Avslutar sommarsemestern med en Benromach, köpt i Hamburg förra året. Som så ofta tidigare kommer provningen för bloggen precis när flaskan är på väg att ta slut.


Benromach Germany Exclusive nr2 2011

First fill bourbon- och sherry casks. Buteljerad på 48 procent, 1800 flaskor. 760 kronor i Tyskland september 2022.


Färg: bärnsten

I doften: först apelsin- och vaniljkola, sedan rök från vedbrasa och maritima toner av sälta och blöta klippor vid havet. Lime.

I munnen: BAM! Ordentligt kraftfullt direkt i munnen. En ordentlig rökpuff som känns kraftigare än 10-12 ppm, och den är salt, blöt, jordig och smutsig. Industriell, åt förbränningsmotorer och blöt asfalt. Men det finns också blodapelsin, kola, sirap och choklad, som inte gör whiskyn söt men som skapar en sorts tillgänglighet, och tar whiskyn från intressant till god.

Med vatten: whiskyn mjuknar lite, nya smaker som äppelkompott granolamüssli har tillkommit. Men det är relativt sagt - fortfarande är denna Benromach väldigt skrikig och karaktärsfull. Fortsatt mycket apelsin, som gifter sig med blöt jord och motorolja. Saltlakrits. Lätt ekbeska, någon sorts bärmarmelad och kola i avslutet.


Sammantaget en väldigt bra Springb... jag menar Benromach. Men det är lätt att tankarna går till Campbeltown när det blir så här karaktärsfullt. Jag skulle också vilja påstå att denna whisky är ett argument för blandade fat versus single cask. Bourbon- och sherryfaten har gift ihop sig på ett väldigt snyggt sätt, och 48 procent är en perfekt styrka för denna buteljering.

Poäng: 90p