söndag 2 maj 2021

Redbreast 12 & 15

Fortsätter med den irländska Midleton-whiskeyn som vi provade häromveckan med Olof och KWS. Jag skrev korta noter under provningen men gjorde huvuddelen efteråt när jag hade tid att sitta lugnt och stilla med dessa båda drams.

Redbreast är alltså den främsta företrädaren för Irlands pot still-whiskey, som jag skrivit om tidigare. Deras 12- och 15-åring har funnits länge på marknaden och finns också på systembolagets beställningssortiment. 12-åringen hade jag en flaska av för knappa tio år sedan, under studentåren - minns inte mer än att jag gillade den men tyckte namnet var aningen underligt. Vad pot still-whiskey var hade jag ingen aning om då.


Redbreast 12

40 procent styrka. 629 kronor på bolaget.

Färg: bärnsten

I doften: drar direkt i två olika riktningar: dels röda frukter, som röda äpplen, och röda bär (hallon och körsbär kanske?). Dels alla dom där beståndsdelarna man lite slarvig kan kalla pot still-dofter: vanilj, örtkryddor och lätt peppar, något krämigt oljigt. Blöt jord, mild tobak. Varm choklad med grädde. Good stuff.

I munnen: mycket vanilj och syrligt fruktgodis. Som väntat oljigt och kryddigt, typiskt pot still. Absolut kraftigare än yellow spot. Upplevelsen domineras av den krämiga, oljiga munkänslan, med kryddor som sätter sig i gommen. Lätt av apelsin och bröd. I eftersmaken kommer de där roliga sakerna från doften: blöt sten istället för blöt jord, kaffe, choklad, lätt sälta i avslutet.

Vattnade ej.

Poäng: 87p

 

Redbreast 15

46 procent styrka. 849 kronor på bolaget.

Färg: guld

I doften: krämigare, mjukare, kanske ett uns elegantare. Mycket vanilj, både fudge och vaniljsås. Eken märks också med cederträ, åter mild peppar. En klick smör, avslaget kaffe. Päron? Svårt hitta så mycket bortom vaniljen som verkligen dominerar. Inte en dålig doft men sämre än sitt yngre syskon.

I munnen: åter vanilj, också lätt syltig, bärig. Mörk choklad och chokladmuffins. Märks att det finns en hög andel sherryfat. Mer ek i eftersmaken, avslutar syrligt och lätt torrt.

Vattnade ej.

Poäng: 84p 


Sammantaget: det är alldeles utmärkt kvalitet på Redbreasts core range. Detta är liksom urtypen av pot still-whiskey som vi känner den idag, och 12-åringen borde vara en rekommendation för alla som inte är bekanta med denna stil whisky. Borde säger jag, men trots att Redbreast 12 är toppenbra så är det lite svårt att rekommendera den när Writers Tears säljs för 359 kronor.

Även Redbreast 15 är en bra whiskey - den fick faktiskt lika många röster som 21-åringen på provningen och fick därmed en delad förstaplats. Här är jag dock lite motvalls och tycket 15-åringen är lite endimensionell och tråkigare än 12-åringen. Så trots en lägre alkoholstyrka så är 12-åringen en klar favorit av de två.

Bonus: Olof rekommenderade att prova Redbreast 12 ihop med en bra parmesanost - låter som en spännande kombo! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar