onsdag 25 januari 2023

25/1 2023 Glen Scotia 91-92 med LKWF

Tack till Johan som styrde upp en onlineprovning med Iain McAlister (distillery manager på Glen Scotia) och Cameron McGeachy (general manager, Cadenhead). Gammal Glen Scotia, årgång 91-92, åtta buteljeringar (eller ja, sexan var inte ens buteljerad än utan ett fatprov...).

Kul också att se whiskysnack-LG på plats i Campbeltown tillsammans med Connie, som var med på resan förra året. Samt Benny och Chrille på länk.


1. 1991 Glen Scotia Bottled Exclusively for Sweden 25yo 52,2%

I doften: härligt äppel-juice-ig, grillad ananas, chili. Peppar. En del ekfat i form av snickeriverkstad, druvskal, men på rätt sida. Damm.

I munnen: Äppeljuice deluxe, söt pajdeg, och den grillade ananasen igen. Sågspån gifter sig med malten på ett fint sätt. Och så en inte så liten släng av flingsalt. Mums!

Med vatten: Ingen stor förändring, men fortsatt härligt josig. Toppen, saknar möjligen lite komplexitet.

Poäng: 88p


2. 1992 Cadenhead Glen Scotia 27yo 45% Bourbon Hogshead

I doften: lite torrare och vaniljbullar. Vaniljkräm. Lätt av äppelmos och kanel. Härligt, men som sagt - lite torrt.

I munnen: Tydligt sötare än ettan. Inte så torr som doften antydde. Vaniljkräm. En lätt syrlighet hänger i i eftersmaken - bra för längd och komplexitet.

Med vatten: Syrligheten ökar, lite mer tropisk. Fortsatt vanilj, nu lite torrare.

Poäng: 87p


3. 1991 Glen Scotia Global Travel Retail (refill bourbon med finish 9 mån på 1st fill) 46,7%

I doften: tydligt mindre torr än de två första - lovande. Igen äppeljuice, citroncheesecake. Julkryddor (kanel och nejlika), kola. Härlig balans mellan fräscht och sött.

I munnen: citrusfrukter kompletterar den återkommande äppeljuicen. Vanilj. Lätt torrhet och beska, som från gröna druvor. Aprikos, lime. Syrligt avslut.

Med vatten: lime med en hel del syrlighet, peppar och beska. Lite enkelspårigt.

Poäng: 86-87p.

 

4. 1992 Glen Scotia Bottled Exclusively for Sweden 24yo 52,2%

I doften: mycket av det som redan bjudits på: vaniljkräm, äppeljuice, lätt av sågspån. Mandarin är citrusfrukten denna gång. Lätt saltad kola. Torkade örtkryddor.

I munnen: blandade citrusfrukter och bakverk. Oljig, lite kolsyre-sprudlande. Citrusen och oljigheten för tankarna till maritima miljöer. Ananas. Citronbeska i avslutet.

Med vatten: äpplena kliver fram, fortsatt oljigt och citrusbeskt. En i gänget, men sticker ut lite med den sprudlande, kolsyrade känslan i munnen.

Poäng: 89-90p

 

5. 1992 Cadenhead Glen Scotia 28yo 47,6% Bourbon Hogshead

I doften: kokande äppelkompott, vaniljpulver, apelsinskal. Äppeltonen lite alkohol-het - säg calvados då? Malt i form av smuldeg och granola. Saltlakrits?

I munnen: Honungskaka, ananas, söt citron. Äppelsaft där bakom. Lemon curd. Igen, saltlakrits i avslutet.

Med vatten: Ingen större förändring. Söta tropiska-, äppel- och citrusfrukter. Men tappar lite komplexitet, så bäst utan vatten.

Poäng: 87p


6. 1991 Glen Scotia Dunnage Warehouse 31yo 56.6% Bourbon (refill, slutlagrad 1st fill)

I doften: mindre äpple (!). Mer vanilj, säg både vaniljbulle och sockerkaka. Milt av svartpeppar. Citronvatten som går vidare i blöta stenar och sjögräs. En av de bättre dofterna hittills.

I munnen: Mer fyllig. Kolasås, blandad peppar. Klart aktivare bourbonfat. Men sedan äpple och apelsin. Balanserar på rätt sida om överekad. Chili i avslutet.

Med vatten: syrligare, kryddigare. Återigen, bäst utan.

Avviker med mer aktiva fattoner. En favorit för flera, men jag föredrog nog mer de på tröttare fat.

Poäng: 87-88p.


7. 1991 Glen Scotia Part Nan Angelen XII 46,2% Bourbon and Sherry

I doften: nu är sherry med i matchen. Russin, saft på röda bär, kanel. Hallonremmar, minns ni dom? Inte fullt så sherrytung som jag minns kanske från Part Nan Angelen-provning, här finns lite bourbon-vanilj.

I munnen: samma sherry-toner i smaken. Citronvatten lättar upp, sjögräset man vill ha i sin c-town-whisky. Härlig sälta i eftersmaken. Efter en stund en underbar ton av syrligt gelegodis.

Med vatten: lite syrligare, en ton åt äppelvinäger som inte är så kul. Bäst utan igen.

Poäng: 89-90p


8. 1992 Cadenhead Glen Scotia 26yo 49,5% Sherry Hogshead    

I doften: här har vi rejält tung sherry. Sylt på röda bär, kaffe, choklad, fikon och russin. Romerska bågar (apelsintonen lyfter upplevelsen). En liten frisk citron- eller sjögräston längst bak.

I munnen: samma tyngre sherry. Yngre hade detta inte funkat för mig, men åldern gör det lite mer lättdrucket och tillför härliga sekundära toner, som gammalt sprucket läder. Gelehallon, det brukar också vara ett bra tecken.

Med vatten: härligt, nu smyger citrustonerna in. Lite tropiska ananaser med. Fortsatt fikon och kaffe, choklad och sylt på röka bär. 

Poäng: 89p


Sammantaget: hög kvalitet rakt igenom. Det brukar ju sägas att kvaliteten varit lite varierande under tidigare regimer på Glen Scotia, men de har uppenbarligen inte tagit genvägar när de buteljerat fat, eller sålt vidare till andra buteljerare. Möjligen har lite av campbeltownkaraktären tonats ner under åren i fat, men det är rätt naturligt. Snarare kanske bourbonfaten 1-5 hade fått än högre buteljeringar om de provats separat - nu dras de kanske ner av att vara lite lika varandra.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar