lördag 7 november 2020

Benrinnes 18 Cadenhead’s

Nu till ett destilleri som jag upptäckt i år - Benrinnes. Jag hade läst och lockats av en del recensioner på ex Malt Review, och precis innan coronan slog till besökte jag Cadenhead’s härliga butik i Odense. Jag fick prova denna 18-åring och var såld direkt, inget snack om att en flaska skulle följa med hem (ca 1100 kronor fick jag betala. För samma pris kom jag över ytterligare en flaska på auktion för några veckor sedan).

Benrinnes 18 år, destillerad 2000 och buteljerad 2019. 55,7 procent alkohol, cask strength.
Cadenhead’s Small Batch. Detta är en vatting av fyra bourbon barrels, 618 flaskor totalt. Värt att nämna är att det finns en syskonbuteljering från fyra andra barrels - de skiljs enklast åt genom en snäppet högre styrka på 57,5 procent (55,7 respektive 57,5, det är alltså ingen felskrivning). Malt review har provat syskonet här.

 


Färg: mässing. 

I näsan: friskt, syrligt. Lime, ananas och andra tropiska frukter, hårda päron. Estrar lite som i en fruktig ale. Ett lätt sting av ingefära som inte märks först, annars inte särskilt kryddig. Diskret av honung, sötman döljs av det syrliga och fräscha. Lädervax och saltat smör. Benrinnes har ett lite köttigt destillat, det kommer fram som fettet på stekt bacon. Underbart.

I munnen: Brödiga honungskakor, första känslan är att detta är lite sötare. Ingefära, och så kommer en massa härliga tropiska frukter. Återigen lime, också apelsin. En tjock, krämig, tuggig munkänsla. Balansen glider återigen över till det syrliga. Tydligt köttigt, lätt oljigt. Vaxigt och liksom dammigt, som ett dammigt rum doftar antar jag. Ruffigt men välkammat, härligt välstämt med sina arton år. Salt smör i eftersmaken. 

Med vatten: Fortsatt mycket frisk, lite örtkryddor har tillkommit. Samma typ av old-school fruktighet som i Kilkerran 12 - exotiska frukter, honung och en härlig vaxighet. Lite lättare och mjukare. Fortfarande ett skönt citrussting, mer saltat smör. Lite mer kola och karamell.


Sammantaget: med denna buteljering har jag fallit ordentligt för Benrinnes. Detta är en stil whisky som jag verkligen gillar - lite småbråkigt destillat, vaxiga tropiska frukter. Detta är piggt men härligt utvecklat och balanserat - jag tycker Cadenhead verkar ha plockat faten i exakt rätt tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar