söndag 20 december 2020

Blindprovad julkalender 3&4 (Strathclyde & Tomatin)


3

Färg: rostbrun - sherrybalja månne?

I doften: mustigt, sötsyrligt. Gillar balansen mellan det söta (fruktkräm, röda äpplen) och det syrliga, kryddiga (lätta örter, parfym). Mycket trevliga dofter av blommor och honung dyker också upp. Det här är spännande, mycket mer så än en vanlig sherrybomb. Det finns en mjuk ekighet, men framför allt harmonin får mig att tro att detta kan ha en del ålder.

I munnen: åh, vad är det här? Även första intrycket i munnen känns spännande. Torkade frukter, men lite tillbakadraget, uppblandat med kolasås, kakao och en lätt vanilj och peppar från ek. Ja, precis som i doften känns detta åldersmoget utan att för den skull vara särskilt ekigt. Munkänslan är krämig. En diskret sälta som går över i örter. En citron i bakgrunden långt bort. Riktigt bra detta. 

Med vatten: det här är fint balanserat, de olika delarna turas om att leda. Fortsatt inga tendenser till att bli överekat eller torrt. Med det lilla jag har kvar i glaset gör jag ingen djupare analys. Kan inte gissa destilleri, men ca 20 år på refill sherry? 

Poäng: mycket bra. Ikväll, säg 89 p. 

4

Färg: ett blekt vitt vin (stora kontraster idag!)

I doften: mycket fruktigt. En hel hög gula äpplen, päronsaft. Något friskt som jag associerar till fläder och ett inte allt för sött vitt vin. Det sammanfattar nog det mesta av doften. Varken honung eller vanilj, all sötma är från färska frukter. Lätt pepprigt. Sommarblommor på en äng. Gissar att det är ett fruktigt destillat som legat på ett refill bourbonfat (lågodsare).

I munnen: starten definieras mellan besk citron, salt, på gränsen till sjögräs, och vanilj. En del skulle nog tycka att detta är lite för beskt, men jag gillar det. Det är inte helt olikt ung, orökig Bruichladdich, och det är bra betyg i min bok. Citrusfrukter fyller verkligen gommen. Viss hetta men utan att störa. Avslutet har en touch sältat smör. Gott. 

Med vatten: citrusen blir lite mjukare, texturen blir gräddigare. Lite mer maltig. Ett snäpp bättre så! Lite mer sipp-bart liksom. Gissar att detta inte är äldre än 10 år, ca 55 procent styrka. Som tidigare sagt, destillatdrivet på trött återfyllt bourbonfat. Ingen aning om destilleri, men säg speyside eller högländerna i Skottland. 

Poäng: ca 82. 

Facit:

3) Strathclyde (va, en grain-whisky alltså?). Hela 30 år. Sherry och bourbon, sannolikt ett fat av varje då, eftersom det blev 360 flaskor. 54,5 procent.

4) Tomatin. 10 år (check!), destillerad 2009, buteljerad 2019. 57,7 procent (nära nog). Två bourbon hogsheads, 528 flaskor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar