fredag 26 februari 2021

Blindprovad julkalender 17&18 (Glen Spey & icke namngivet Islay)


17

Färg: guld

I doften: citronsaft, ingefära. En del ek i form av vanilj och ganska intensiv peppar. Färskt cederträ. Tobak, druvskal? Gillar, men lite orolig för att det kan bli torrt och beskt i munnen.

I munnen: Väldigt lätt i texturen. Ingefära- och ananas-godis. Varm, men mer ingefärahetta än från alkohol. Honungstabletter. Inte alls så besk som jag befarade från doften. Lätt pepprig på tungan. Mjukt av citron, färsk apelsin som flyter ihop med den varma ingefäran som dominerar upplevelsen. Lätt av tobak i eftersmaken. Riktigt njutbart, men kanske inte en smakprofil för alla.

Med vatten: väldigt lik upplevelse. Hettan blir tyvärr lite mer framträdande, citronen blir lite kladdig. Tjänade därmed inte på vattning. Lite obalanserad, säg 10-15 år.

Poäng: Tappar tyvärr lite från doft till smak, och ytterligare med vatten. 80p.


18

Färg: mässing i en varmröd nyans

I doften: kokta äpplen, torkade tropiska frukter. Ljung? Flytande honung, vaniljsås. Lätt av peppar och örtkryddor. Inbjudande, riktigt bra doft. Anar svagt smällt smör och karamell.

I munnen: honung, kola, syrligt gelégodis... många saker som påkallar uppmärksamhet samtidigt. Päron. Det sockersyrliga godiset verkligen sätter sig i gommen, sprudlar, går nästan över till cider. Där bakom finns en härligt krämig, smörig munkänsla. Salt smör i eftersmaken, kanske en touch rök? Det här är mycket gott, men rätt spretigt, gissar att det här inte är mycket äldre än tio år.

Med vatten: mer nu åter av kokta äpplen. Fortsatt sprudlande sockersyrlig, lite på gränsen, kanske ett steg över för vad jag skulle vilja. Texturen rejält torrare, särskilt i eftersmaken.

Poäng: även denna har en dalande kurva. Snäppet bättre: 81p.


Facit:

17) Glen Spey - för mig ett okänt destilleri. Snäppet äldre än jag trodde: 17 år på två bourbon hogsheads. Destillerad 2001, buteljerad 2019. 53,3 procent styrka, 546 flaskor.

18) Ett icke-namngivet Islay-destilleri ("An Islay distillery" säger etiketten). Jag har visst åter svårt att hitta röken i dessa, inte alls typisk - kanske en lätt rökig Bunnahabhain? 9 år, ungefär som jag trodde. En vatting av en bourbon barrel och en sherry hogshead. Destillerad 2008, buteljerad 2018. Styrkan på 54,9 procent, bara 330 flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar