lördag 16 november 2019

Springbank 10

Jag hade en flera år lång dvala i mitt whiskyintresse, men för knappa två år sedan tog det fart igen. Jag började följa svenska whiskybloggar (som Whiskytower och Tjeders whisky) och gör man det, då kan man nog inte undgå ett destilleri som heter Springbank.

Dimmig skymning över Campbeltown, mars 2019.

Springbank är ett av tre återstående whiskydestillerier i Campbeltown, en avsides belägen småstad på halvön Kintyre i sydvästra Skottland. Under stadens glansdagar vid förra sekelskiftet under ångbåtarnas tid, kallades Campbeltown tillochmed ”the whisky capital of the world”. Av detta finns inte mycket kvar.


Mältgolven på Springbank, med konst från staden.


Återvänder vi till nutid finns mycket att säga om Springbank. Det är ett gammalt destilleri som gör whisky så som den gjordes förr. De mältar sitt korn på egna gamla mältgolv, tillverkningen sker med gamla verktyg och maskiner, och det är därför ett destilleri som särskilt väl förtjänar ett besök. Det konservativa metoderna är heller inte för syns skull - Springbank är en gammaldags whisky som inte försöker dölja några skavanker eller göra något modernt, kliniskt rent eller perfekt (vilket är tydligt i noteringarna nedan). 

Springbank är ett familjeägt destilleri, vilket är närmast unikt (nästan alla destillerier har idag storbolag som ägare). Och skillnaden märks - det främsta syftet verkar inte vara att tjäna mesta möjliga pengar. Springbanks ägare värnar sin stad och har ovanligt många anställda. När jag på mitt besök var i buteljeringshallen arbetade ett tiotal äldre kvinnor vid gamla, enkla maskiner för etikettering. Ägaren sägs planera att låta Springbank tillfalla Campbeltown som community när han går bort.



Till sist är Springbank en riktig kultwhisky. Den produceras inte i några stora kvantiteter och ägarna hade helt klart kunnat ta mer betalt för sin whisky. Men tillgången är begränsad, och här i Sverige säljer Springbank slut snabbt.

Det finns mer att säga om Springbank (som att de också gör whisky under namnen Hazelburn och Longrow), men det får räcka för den här gången. Nu kommer anteckningarna för kvällens whisky, Springbank 10 år (buteljerad september 2018).


I doften: ja vad är det jag känner egentligen? Jag har lärt känna Springbank 10 i ett drygt halvår, men den bjuder allt jämt på nya nyanser att upptäcka. Det är väldigt inbjudande är det första som ska sägas. En del frukt, som röda äpplen, och svagt rårörda lingon. Sen finns det där typiskt springbankiga rökiga som man knappt tänker på som rök, om man inte letar efter det. Örter, läder och tobak, som röken helt förenat sig med.

Springbank 10 år.

I munnen börjar en lång smakresa. Först en krämig munkänsla med smak av honung, sen kickar en torkad kryddblandning in. Smutsigt låter inte bra, men pröva ordet ”otillrättalagt” så närmar iallafall jag mig insikten i varför det här är så bra. Mycket whisky är insmickrande och just tillrättalagt, och riskerar då också att bli tråkigt. Springbank 10 är motsatsen. För den som häller upp detta i glaset första gången (mig exempelvis) är det svårt att uppskatta till fullo. Ja, när jag korkade upp flaskan undrade jag först om det fanns nån defekt. Men den är väl värd tålamodet!

I ytterligare sippar hittar jag ungefär samma frukter som i doften. De frukttoner som kommer från destillatet självt och de från sherryfaten är fint sammanflätade. Lätt ek, vanilj, när jag skickar runt whiskyn i munnen kliver röken och de där smutsiga men härliga tonerna fram.

Med ett par droppar vatten frigörs lite alkohol i doften. Frukterna kliver tillbaka och rök- och örttonerna blir lite mer påtagliga. En skymt av frisk vanilj och citrus. Lite sälta. I munnen har samma smaker tillkommit, och lite mörkt bröd. De lite skitiga smakerna får mig att tänka på dofter i en snickeriverkstad, med sågspån och inoljade verktyg. Karaktärsfullt värre.

Springbank 10 är destilleriets instegswhisky. 40-45 pund i Skottland, 600 kronor de få sekunder varje år den är tillgänglig via systembolaget. 

2 kommentarer:

  1. Martin. Jag vet inte hur jag kom in på denna whiskyblogg, högst oklart =) Det är hur som haver kul att läsa om ditt intresse för whisky. Hoppas allt är bra med dig. // Niklas Nilsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra från dig Niklas! Hoppas allt är väl med dig. Vad dricker du för whisky numera, var det inte glen garioch som du gillade för några år sen? :-)

      Radera