Online-provningarna med whisky kommer visst på löpande band. Men just denna har jag sett extra mycket fram emot: Bunnahabhains feis ile-buteljeringar. Feis Ile är den årliga festivalen på Islay, där samtliga destillerier håller provningar och ger ut limiterade släpp. Detta år är ju inte som andra, men whiskymakarna på ön vill ändå ge oss chansen att uppleva något av ett Feis Ile hemma.
Detta är whisky som
normalt är lite för dyr för mig, så jag var särskilt glad att Bunnahabhain
släppte ett antal provningspaket med miniflaskor för att så många som möjligt
ändå skulle få chansen. De höll också en onlineprovning med flera av
destilleriets nyckelpersoner, bland andra master distiller Stephen Woodcock och
master blender Julieann Fernandez. Jag upplevde att det dock kanske blev lite
tidspressat på bara en timme, när man också sitter med sina drams och försöker
sätta ord på sina intryck.
Så, whiskyn då? Först ut
en orökig Bunnahabhain med slutlagrig på madeirafat, därefter en Moine (alltså
en rökig Bunna) slutlagrad på Amontilladofat (Amontillado är en lite lättare
typ av sherry).
Feis Ile 2020 Madeira
cask finish
Destillerad 2002, finish
3 år på madeira-fat. 53 procent alkohol.
I doften: En härlig mix
mellan sött och salt. Söta, lite syltiga eller torkade frukter. Plommon tror
jag, med ett uns röda bär. Sältan är också tydlig, som ett örtsalt och peppar.
Vanilj finns definitivt också där.
I munnen: Det söta och
salta är där, men det är den underbara oljiga munkänslan som jag direkt lägger
märke till. Åter gifter sig torkade frukter och vaniljen väldigt bra. Inte lika
salt i smaken, en liten sälta som flyter ihop med lime. Sedan kommer ett torrt,
friskt vitt vin, som känns befriande lätt i munnen mot de kraftiga, tunga
torkade frukterna. Avslutet är ganska uttorkande, mer oljigt och citrusigt än
sött. Alltså, jag älskar den här balansen! Detta är nog inte sött eller fylligt
nog för att alla ska uppskatta detta, men å så gott!
Med lite tid i glaset
blir det torra lite mjukare. Om man tar det i mindre sippar i alla fall. Efter
en lite fylligare inledning blir upplevelsen lätt och så elegant. Tre droppar
vatten i det sista i glaset den än mjukare, men fortfarande inte tunnt på något
vis. Lite kryddig ek i avslutet tittar fram.
Feis Ile at home, går inte av för hackor. |
Feis Ile 2020 Moine Amontillado
finish
Destillerad 2010,
noterade inte hur lång slutlagringen varit. 56,9 procent.
I doften: En lite mjukare sötma. Honungskaramell, mandelmassa, något bakverk med grädde. Det finns lite rök som liksom hänger ihop med (en nedtonad) sälta, precis som i andra Moine jag provat.
I munnen: fylligare,
tyngre än jag trodde från doften. Trög, flytande sirap, kola. Men sen blir
upplevelsen lite lättare (gott så). Karamell, och så något fräscht som bryter
av på ett spännande sätt - citron och apelsinchoklad. Här finns den här lite
jordiga bunna-röken också, som hänger kvar en stund. Den tycks härligt växa
också med lite tid i glaset.
Med några droppar vatten
blir munkänslan mindre tung, balansen blir öppnare. Lite kärva kryddor som
mixar med röken kommer fram. “Garrigues” på vinspråk, som jag känner igen från
sydfranska rödvin - alltså jordiga, kryddiga toner.
Sammantaget. Två bra
Bunnahabhain som lever upp till mina förväntningar. Det märks att detta är
limiterade utgåvor som inte direkt är vad man har råd att dricka till vardags.
Jämför man de två, ja då märks väl att Moine Amontillado är tydligt yngre -
inte omogen på något vis, väl så utvecklad, men har inte riktigt samma finess
som den orökiga Madeiran. Den oljiga munkänslan, den lätta karaktären som
balanserar mot de torkade frukterna, det fräscha avslutet. Hatten av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar