Benromach
har varit uppe på bloggen tidigare i år, när jag provade deras 10-åring. En
grymt trevlig whisky som jag varmt kan rekommendera, särskilt eftersom den
också finns tillgänglig för ca 500 kronor via systembolagets
beställningssortiment.
Eftersom
jag också fått tag på ytterligare ett par Benromach på småflaskor så vill jag
förstås också testa och skriva om dessa. Det är Benromach 15, samt den rökigare
varianten Peat Smoke. Jag hällde också upp en dram av 10-åringen för att kunna
göra en jämförelse.
Benromach
10 (nöjer mig här med en kort beskrivning eftersom jag provat den tidigare).
Lika
bra som vanligt. Mycket vanilj, smuts i form av tobak. I munnen krämig
vaniljsås, druviga tanniner. Mildare med smutsen i smaken.
Benromach 15. Bildkälla: Systembolaget. |
Benromach
15
43
procent. Släpptes i höstas på bolaget för 900 kronor och det verkar som att det
fortfarande finns några flaskor kvar.
I
doften: Jämfört med 10-åringen mindre vanilj, mer färska röda bär och röda
äpplen. Lite mer nedtonad tobak och lite mer ektorr.
15
är sig lik i munnen, fylligare än tioåringen. Det är svårt att sätta ord här,
det är liksom en kombo av söt röd sylt och ett torrt vitt vin. Svagt av olja
och sälta. Örter som klingar av i en överraskande mild eftersmak med väldigt
mycket vaniljsås.
Med
tre droppar vatten blir doften lite kärvare och bittrare. I munnen ändras inte
smakerna nämnvärt, men karaktären blir mjukare, kanske lite för mycket så.
Benromach Peat Smoke. Bildkälla: Benromach. |
Peat
smoke
46
procent. Denna lanseras årgångsvis och jag vet inte vilken upplaga detta är - det är
dock inte den sherryfatslagrade varianten från förra året.
I
doften: mycket mindre söt, men finns en vaniljton som kliver fram ganska
snabbt. Röken är lite tvärtom - den känns klart påtagligare än i 10 men kliver
sedan bakåt. En del smuts i form av läder och tobak. Kanske lite brödig malt i
bakgrunden.
I
munnen: karaktären speglas av den ljusa färgen. Peat smoke är klart lättare än
10, med smaker som päron, vanilj, lätt sälta, och de där gröna vindruvorna i
eftersmaken. En tydlig smuts av olja och läder, och en lite metallisk eller
jordig rökighet.
Provade
inte denna med vatten.
Sammanfattningsvis:
Benromach gör verkligen whisky i min smak. Benromach 15 är ett snäpp fylligare
än sitt fem år yngre syskon. Sannolikt med högre andel sherryfat i mixen.
Balansen är fantastiskt bra, och den skiner särskilt i eftersmaken.
Prisskillnaden mot 10-åringen är rätt stor, men den är väl värd sina 900
kronor.
Peat
smoke är en lite ruffigare Benromach som står sig väl i den tuffa konkurrensen.
Kanske hade den kunnat vara än lite mer vågad, än råare och rökigare. Den
ersätter liksom inte din typiska rökwhisky, och inte heller en särskilt smutsig
Springbank. Äh, sak samma, det är god whisky så det spelar inte så stor roll.
Hoppas jag får chansen att pröva sherry-varianten vid tillfälle också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar