söndag 26 april 2020

High Coast onlineprovning: Berg, Timmer, Silent Mills 01 & 63


I dessa corona-tider har behovet av evenemang på distans ökat, och svenska whiskydestilleriet High Coast var snabba på att kalla till en onlineprovning på påskafton. Förstås väldigt uppskattat, och helt gratis dessutom.

Till provningen plockade High Coast fram sitt relativt nya standardsortiment (origins-serien, bestående av Älv, Hav, Berg och Timmer), två nya begränsade upplagor (Cinco, där lanseringen skjutits fram pga coronan, samt Silent Mills 01: Marieberg), och sist limiterade 63. En liten miss var kanske att nog många tittare trodde att vi skulle prova var och en i taget, vilket inte var fallet, och därmed satt och väntade med sina glas.

Jag lyckades få tag i samples av Berg, Timmer, Silent Mills och 63. Nedan följer mina noteringar.

Fyra gånger Höga kusten

Berg:
Orökigt recept med slutlagring på PX-sherryfat. 550 kronor på bolaget.

I doften: lite smått stängd på sina 50 procent, men ganska fyllig. Ganska mycket kola, obestämd torkad frukt, svagt av peppar. Ganska tydlig vaniljsötma (visst var det en finish på sherryfat här, inte full lagring). Med lite tid blir de torkade frukterna lite syltigare, och russin tittar fram.

I munnen: kraftiga sherrytoner av russin, torkade frukter. Kola. Sötman är inte lika påtaglig som i doften.

Timmer:
Rökig malt, 530 kronor på bolaget.

I doften: tydligt rökig men inte så torvig. Ganska lätt karaktär, milda örter, nästan åt gräs. Milt av äpplen och vanilj.

I munnen: härligt frisk, lätt till medelfyllig, krämig munkänsla. Vanilj, kryddor och förstås rök. Ganska elegant snarare än en rökbomb.

Silent Mills 01: Marieberg:
Begränsad upplaga, först av fyra i ny serie. Denna är lite äldre än timmer, en liten del lagrad också på ny amerikansk ek. 800 kronor för en 50cl-flaska, finns fortfarande i många butiker.

I doften: uppfattar röken lite diskretare, mer av pepprig, torr nyek.

I munnen: Tydligt fylligare än timmer, mer färsk frukt och malt. Mer rök i smaken, mindre nyek men lite torrare avslut. Tycker denna är lite svår att få en sammanhängande bild av, intrycken spretar en hel del.

63:
Tidigare begränsad upplaga, nördigt skapad utifrån numret 63. Rejält rökigt recept. Finns eventuellt fortfarande tillgänglig via bolaget för ca 860 kronor (helflaska).

I doften: som väntat mer av en rökbomb. Annars stängd på 63 procent. Med en rejäl skvätt vatten lite vanilj.

I munnen: inte njutbar på 63 procent. Nedvattnad framträder en krämig munkänsla. Väldigt rökig. Njutbar men lite endimensionell.

Sammantaget är Timmer vinnaren för min del. Den har en tillgänglig doft, och jag gillar kombinationen av den ganska lätta munkänslan och den eleganta röken. Timmer passar väl ute en dag på sommaren, när man vill ha en lättare whisky och samtidigt är sugen på något rökigt.

De två andra rökarna Silent Mills 01 och 63 är habil, trevlig whisky, men som av olika anledningar inte faller mig helt i smaken. Den första spretar lite för mycket i intrycken, den andra istället lite för enkelspårig och svår på sina höga 63 procent.

Berg är också en trevlig whisky, men jag upplever att de kraftiga sherryfaten tagit över lite för mycket. High Coast-destillatets lätta karaktär kommer fram bättre hos bourbon-lagrade Älv, som jag provat på bloggen tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar