Som många andra i whisky-sverige har jag samlat på mig ett litet lager av småflaskor (sample-flaskor). Att köpa eller byta samples gör att man kan pröva bra många fler whiskies än man annars kunnat, men det är också lätt att sam(p)la på sig fler än man hinner med (det som i whiskynördkretsar kallas ”sample-berget”). I min lilla men växande samling hittade jag nu två syskon Bowmore.
Jag hann inte besöka Bowmore på min resa till Islay, men det ska ligga där nånstans på andra sidan sundet. |
Bowmore räknas som rökwhiskyön Islays huvudstad (om än Port Ellen på sydkusten verkar ha något fler invånare). Destilleriet med samma namn gör varken den mest rökiga whiskyn (tänk ex Lagavulin) eller den minst rökiga (tänk Bunnahabhain och Bruichladdich) utan någonstans där emellan. Några faktanoteringar är att Bowmore är ett av få destillerier i Skottland som har kvar sina maltgolv (eller heter det mältgolv på svenska?), samt att de har Skottlands äldsta lagerhus i drift, som också till del ligger under havsnivån. Lagerhuset heter Vault No. 1 och i Bowmores marknadsföring framställs det närmast som en magisk plats (den har till och med fått ge namn åt en serie buteljeringar - Vault edition, eller lite banala VAULT EDIT1oN som det står på etiketten).
Kvällens två drams finns i Bowmores standardutbud: Bowmore 12 och 15 år. Båda finns på systembolaget och kostar 400 respektive 500 kronor. Bowmore 12 år har en alkoholstyrka på 40 procent och är karamellfärgad. Bowmore 15 år är på 43 procent och jag har inte kunnat läsa mig till om den innehåller karamellfärg. 15-åringen heter numera enbart Bowmore 15 - den ersatte en tidigare buteljering med tillägget ”darkest” (som dessvärre till del fick den mörka färgen från just karamellfärg). Ska man krångla till det ännu mer finns dessutom Bowmore 15 ”golden and elegant”, som enbart säljs i travet retail, och alltså skiljer sig från vanliga Bowmore 15.
Både 12 och 15 blev lite mörkare på fotot än jag upplevde dem. |
I doften av Bowmore 12 finns en ganska fin balans mellan rök, röda äpplen, kryddor och vanilj. Riktigt njutbart att stoppa näsan i detta glas. Letar jag lite mer hittar jag snälla marina toner som havsstänk och svagt av tång. Röken är pyrande, men det finns inte så mycket torv.
I munnen är det samma milda karaktär, som börjar med lätta brödiga malttoner, vanilj och päron. Röken visar sin närvaro men ger respektfullt plats för de andra smakerna. Frukt och hav är inte lika framträdande i smaken, och här märks den låga alkoholstyrkan. Rök och mild peppar ramar dock in upplevelsen. Med ett par droppar vatten kan jag åter ana röda äpplen.
Bowmore 15 har slutlagrats tre år på oloroso-sherryfat, och förhoppningsvis är det detta som gör 15 tydligt mörkare i färgen än 12. I doften är den kraftfullare än sitt yngre syskon (men den är fortfarande snäll). Särskilt torkade frukter, som dadlar, och örtkryddor flyttar fram. Röken upplever jag istället har klivit bakåt, och är svår att skilja från sältan. Hittar också mandlar och lite ek. I sötman finns både lite malt och vanilj. Här finns helt klart mer att upptäcka.
Smaken börjar med päron likt i tolvan, men efter en sekund fylls munnen av röda äpplen, hallon, och milda torkade frukter. Liksom i doften är röken mildare och integrerad i milda kryddor och lätt sälta. Eftersmaken leds av en härlig syrlighet som från röda vinbär. De extra åren på lagring märks i ektoner och ett torrare avslut. Anar jag lätt tobak på tungan när de sista smakerna försvinner? Med tre droppar vatten blir munkänslan lite lenare och eken lite torrare på tungan.
Sammanfattningsvis må Bowmore 12 och 15 inte vara de mest tankeväckande drams jag druckit, men dom smakar och doftar bra och skäms verkligen inte för sig. Särskilt tolvåringen skulle må bra av en högre alkoholstyrka, oavsett om den klarat nedvattningen ganska väl.
Jag gillar egentligen 12-åringens karaktär, men som den är nu är den lite väl inställsam och försiktig. Efter denna korta provning känner jag att det inte finns så mycket mer att upptäcka. Det äldre syskonet är heller inte det mest komplexa på whiskymarknaden, men här finns lite mer att leta efter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar