söndag 3 december 2023

Benromach Organic 2010

Idag provar jag en whisky som jag haft en tid i skåpet, men som samtidigt är nylanserad på bolaget - Benromach Organic. Den senaste upplagan lanserades i förrgår (1/12), medan min är en lite äldre upplaga buteljerad 2017. I grunden är det samma whisky - samma destillat och fatlagring - men med några förbättringar: nya Organic har legat cirka två år längre på fat och buteljerats 46 snarare än 43 procent. Etiketten har också förnyats.

Det finns en del att berätta om Benromach Organic. Enligt importören Symposion är Benromach Organic världens första helt ekologiska whisky. Den certifierades 2006, och har alltså buteljerats i mer än 15 år. Det ska sägas att det är svårt att få en ekologisk certifiering - för en whisky räcker det inte med att kornet är ekologiskt odlat, även faten måste vara ekologiskt certifierade. Om faten tidigare lagrat något måste även denna dryck ha varit ekologisk. Benromach har därför valt att använda amerikansk nyek, från certifierade ekskogar i USA. 

Att lagra whisky på fat av nyek har en stor påverkan på smak och karaktär. Eken ger snabbt både färg och smak, och används ofta för att snabbt kunna buteljera lite yngre whisky. För mig blir denna typ av turbolagrad whisky ofta för kryddstark och intensiv, men som ni ser nedan gör Benromach mig positivt överraskad med sin ekologiska tappning. 

Organic har ytterligare en viktig skillnad mot Benromachs övriga utgåvor: Organic har gjorts från orökt malt, istället för som oftast lätt rökig. 

Benromach Organic

Destillerad 2010, buteljerad 2017. Fatlagrad på amerikansk nyek

Styrka 43 procent. Fick denna som gåva, senaste utgåvan kostar 595 kronor på bolaget.


Färg: bärnsten

I doften: smörig kola - någonstans mellan werthers och fudge. Något lite mörkare mörkrostade kaffebönor,  blöt jord. Eken märks genom sågspån och svartpeppar - inte några skarpa tanniner, vilket jag uppskattar. Efter en stund en stor klick välgjord vaniljsås. Kola igen i form av knäck och karamell. Svagt av torkade fikon.

I munnen: lite fruktigare - äppelkompott ihop med kola, nästan som en äppelpaj med sirap. Vanilj och svartpeppar. Bra balans mellan fruktsyra, vaniljsötma och kryddighet. Jag hittar något åt citrus men som inte ändå är någon citrusfrukt - bergamott! Kaffebönorna har blivit en café au lait (Organic har något både för te- och kaffedrickare med andra ord). Vanilj, fruktsyra och svartpeppar i ett milt, gräddigt avslut.

Med vatten: i doften nu väldigt mild med vanilj, kaffe, men efter en stund igen svartpeppar kompletteras av torkad ingefära. Kaffe med mjölk inleder i munnen, sedan lätt av nyek. Snickeriverkstad, vanilj, mild peppar. Fortsatt är det inte mycket tanniner - lätt av druvkärnor. Syrligheten går snarare åt apelsinskal och bergamott i en earl grey. Lätt metalliskt - kopparmynt? - i det gräddiga avslutet.


Sammantaget: nyek brukar inte vara för mig, därför extra kul att Benromach Organic imponerar. Här finns riktigt angenäma toner av vanilj, kola och kaffe, med en härligt gräddig textur och en väl avvägd kryddighet. Klarar sig väl på 43 procent och klarar till och med ytterligare vatten - med det sagt uppskattas att senare versioner ligger på 46 procent. Kanske är faten lite hårdare rostade? Den nya upplagan lanseras precis rätt tid på året - detta är en riktigt bra vinterwhisky.

Poäng: 86p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar