lördag 20 januari 2024

Isle of Harris - The Hearach

Yttre Hebriderna - alltså de yttre västra öarna i Skottland - är mer kända för sin tweed än för sin whisky. Under lång tid har whisky inte alls producerats i dessa avlägsna trakter. Sedan dryga tio år finns lilla Abhainn Dearg distillery på Isle of Lewis, det första (åtminstone lagliga) destilleriet på Yttre Hebriderna sedan 1829.

Isle of Harris distillery släppte sin första whisky förra året (2023), men har redan innan dess varit duktiga på att sprida ordet. De har varit med i Whiskysnack, och deras gin brukar få fina omdömen. Destilleriet och deras medarbetare framstår som väldigt sympatiska, som både stärker sitt community och skapar arbetstillfällen på en ö som länge kämpat med en minskande befolkning. De tycks inte heller ta några genvägar med whiskyn - den yngsta whiskyn de buteljerar är fem år snarare än tre, de använder traditionella fattyper som bourbon (ca 80 procent) och sherry, snarare än ”turbo-fat” som nyek eller STR. Positivt nog buteljerar de på 46 procent och utan kylfiltrering eller färgning. 

De kallar sin whisky The Hearach, vilket också är vad man kallar en invånare på ön Harris. Flaskdesignen knyter an till tweedvävstraditionen, och ser åtminstone på bild väldigt bra ut. Flera batcher har släppts - i skrivande stund åtta batcher från 2023 - och man kan föredömligt djupdyka i detaljerna på destilleriets hemsida

Det är batch 2 som jag provat och som släppts på Systembolaget (tack Andreas och Lars för informationen). Malter Magasin uppger felaktigt första batchnumret i sin artikel, och skriver också felaktigt att den yngsta whiskyn är fyra år.

Bildkälla: harrisdistillery.com

Isle of Harris The Hearach (batch 2 2023)
Lagrad minst fem år på ex-bourbon, oloroso och fino.
Lätt rökig på 12-15 ppm. Ca 12000 flaskor i varje batch.
Buteljerad på 46 procents styrka, kostar ca 900 kronor på bolaget.

Färg: halm

I doften: citron och sjögräs möter ale och vaniljkola. Vit choklad, mjuka fruktestrar av äpplen och päron, där bakom mineraltoner av blöta klippor. Lätt av ingefära efter en stund. Ungt, men inte omoget. Inte så komplext, men välgjort, angenämt och med destillatet i fokus.

I munnen: söt citron och malt - återigen går tankarna till en citrusrik ale. Röda äpplen, svagt av mango. Åter lätt av sälta från sjögräs och blöta havsklippor, och här kan man ana en lätt puff av rök. Mint och ett litet uns svartpeppar. Citronerna och sältan hänger med in i en oväntat lång eftersmak.

Med vatten: citronen går mot lime. Svagt av rök från en vedbrasa, väldigt fint integrerat i helheten. Rökt fisk? I munnen möter äpplen, citron och vanilj de Yttre Hebridernas sand- och klippstränder. 


Sammantaget är The Hearach inte bara bra för att vara fem år gammal, utan rätt och slätt bra. Citronen och sältan (liksom community-arbetet) för tankarna till Bruichladdich, vilket är ett gott betyg. Att Isle of Harris distillery valt att använda övervägande bourbonfat gör att destillatet får mycket större spelrum, mot om man som så många andra unga destillerier valt STR-fat. Det blir spännande att följa destilleriets resa framåt.

Poäng: 85p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar