torsdag 5 december 2019

Smögen Primör Revisited 6 år

Sverige har numera ett flertal whiskydestillerier, men det finns ett som tydligast av alla har ambitionen att göra riktigt bra svensk rökwhisky. All whisky från Smögen är ”heavily peated”, alltså kraftigt rökig.

Smögen ligger som namnet antyder på västkusten, har funnits i drygt tio år, och är ett litet destilleri i jämförelse med exempelvis Mackmyra och High Coast. Trots detta har Smögen skapat sig ett gott rykte även utanför landets gränser. 

All whisky från Smögen lanseras i ganska små upplagor, och det är därför inte så lätt att komma över en flaska. Jag blev verkligt intresserad av Smögen när jag läste om deras åttaåring, som lanserades tidigare i år och fick ett väldigt fint mottagande. Chansen att få tag i en flaska var borta, men jag fick tag i en liten sampleflaska. Det är en av de godaste whiskies jag druckit (kanske kommer jag att prova den för bloggen vid senare tillfälle). Därför blev jag väldigt glad när Smögen förra veckan kom med sitt nästa släpp - Primör Revisited. Namnet är kanske lite knepigt, men logiskt - Smögens första lanserade whisky hette just Primör, som lagrades på åtta små quarter casks. När den buteljerats fylldes tunnorna på nytt, och efter sex år på fat får vi göra detta återbesök. 

I skrivande stund finns faktiskt något hundratal flaskor kvar på systembolaget. Förhoppningsvis kan därför fler än de redan frälsta få chansen att upptäcka detta destilleri.68,2 procent alkohol står det på flaskan. Tunnorna har fyllts med ovanligt alkoholstark sprit och har heller inte vattnats ner till buteljeringen. Men det är ändå inte någon vägg som möter näsan på första doften - dörren är kanske inte vidöppen, men iallafall på glänt! Kola, röda syltiga frukter. Hallon- eller rönnbärsgele? Nätt vaniljsötma. Och just ja, detta är ju rökig whisky. Rök ja, men inte torv. 

I munnen. Pang! 68 procent ger rejält med tjong. Älskar att det heller inte är en endimensionell bomb. Elegant är kanske att ta i, men det finns helt klart finess! Den där fruktsöta rönnbärsgelen finns med i början, jag anar lite lakrits också. Sen kickar alkoholen in med nästa växel. Den är liksom sammanflätad med rök och lätt bitter ek. Inte speciellt torr i avslutet, trots de små faten. Jag är imponerad över hur bra detta doftar och smakar ovattnat.

Sen börjar jag vattna, och det görs klokast i flera omgångar. Det här är en whisky som man ska ge sig själv tiden att upptäcka långsamt. Ett par droppar vatten får alkoholen att lyfta i glaset, och den behöver lite tid för att sjunka undan. Och näsan behöver hursomhelst lite vila efter en stund. 

Lite ek och torr rök kliver fram i doften. Kolan jag kände i doften hittar jag nu också i gommen, nu som en mörk chokladkola i eftersmaken. Med flera droppar vatten och en bra stunds luftning anar jag en ljusare fräsch ton. Saft på päron och fläder tänker jag. Samma finns nu i smaken, men behöver än mer tid och vatten för att inte trängas undan. Fortfarande ger alkoholen en rejäl kick när whiskyn legat i gommen en stund. Anar svagt en maltig ton, inte brödigt utan mer som att tugga på ett sädeskorn. Eken blir lite mer påtaglig och lite torrare i munnen, vilket känns lätt på tungan. Men Primör Revisited är fortfarande ganska krämig, vilket passar mig väl. 


Med ytterligare droppar vatten finner jag en fin balans. Fläder samsas med röda bär (nu inte längre syltigt), kola, saltlakrits, pyrande rök. I doften får röken en angenäm, svagt syrlig ton. Med flädern också lite krusbär. Smakerna flyter fram och avlöser varandra utan att kännas för spretigt. Jag vattnar en sista gång, men det blir en för stor skvätt och det blir lite för blaskigt.

Jag plockar fram min sampleflaska med Smögen 8 år. Och det finns tydliga likheter i det fruktiga och rökiga. Men medan Smögen 8 är en finstämd whisky som är lätt att älska från första stund, så kräver Primör Revisited lite mer tålamod. Det är den också väl värd. Det här är rökwhisky i världsklass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar