söndag 12 juni 2022

Kilkerran Virtual Open Day 2020 14 år, Triple Distilled

Minns ni tiden innan Brexit? Eller, tiden innan reglerna slog igenom vid årsskiftet 2020-2021. För Sverige blev konsekvensen att UK inte längre var med i EU, och därmed blev det i stort omöjligt att beställa whisky från Skottland. 

2020 var förstås också pandemins första, tumultartade år. Whiskyfestivalerna blev virtuella, och därmed släpptes också festivalwhisky från Campbeltown och Islay online. Därför lyckades jag komma över bland annat dagens whisky från Kilkerran/Glengyle.

Kilkerran Virtual Open Day 2020 är något så udda som en trippeldestillerad Kilkerran. Inte den första eller enda, men klart ovanligt. Det verkar inte som att det blir någon brett tillgänglig trippeldestillering från Kilkerran, likt Springbanks Hazelburn, utan snarare något mer experimentellt.

Jag minns att jag var rätt besviken när jag korkade upp flaskan första gången. Det var rejält akoholhett och saknade många av de dofter och smaker jag associerar med destilleriet. Lyckligtvis öppnade den upp med tid i flaskan. Så, hur bra är den nu när flaskan nästan är slut?


Kilkerran Virtual Open Day 2020, 14 år, Triple Distilled
Lagrat i refill ex-bourbon barrels. 57,8 procent styrka. Ca 950 kronor betalade jag när den släpptes.

Färg: lageröl

I doften: floral, blommor och örter. Kraftig mynta, lätt peppar. Cederträ, pencil shavings (ni vet, det som skalas av när man vässar en blyertspenna. Inte helt en doft i min smak, myntan och cederträet är lite för påfrestande i näsan. Lite alkoholhet. Viss äppelsötma där bakom.

I munnen: bättre. Både äppel- och citrusfrukter, maltigt (smuldeg). Myntan och de andra örterna är nu mer integrerade. Lätt torr munkänsla men krämig i eftersmaken. Lätt av alkohol, men som övergår i en lätt citrussyrlighet. Citron, apelsin, malt och ett uns flingsalt i avslutet.

Med vatten: doften blir bättre och mindre påfrestande. Myntan är nu integrerad, solros- och fänkålsfrön har tillkommit. Söta äpplen, apelsin. Peppar och cederträ igen. I munnen äpplen och blommor, honung, spröd smulpaj, mynta, lätt av ek. Mer oljig textur nu i gommen. Lång, fruktig eftersmak, åter med en skön släng av malt och sälta.

Sammantaget: Detta är en bra whisky, men lider av att inte ha uppfyllt förväntningarna i början. Nyöppnad minns jag denna som het och obalanserad. Fortfarande finns viss hetta, men tiden i flaskan har tydligt förbättrat whiskyn (detta har flera andra också tyckt som skrivit om whiskyn). 

Trippeldestillerad Kilkerran är ovanligt, och Springbank Distiller’s gör nog klokt att fokusera på vanlig dubbeldestillering på Glengyle. Detta blir liksom lite för rent i jämförelse. Suveräna Kilkerran 12 är bättre, trots en lägre styrka. Med det sagt, ändå väldigt gott.

Poäng: 87p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar