torsdag 31 mars 2022

Selected Swedes-provning 31/3 2022

En kul Slainte-provning med de två Selected Swedes-boxarna: Den äldre boxen Box-whisky och den nya Agitator-boxen, allt buteljerat i smidigt format av Selected Malts-gänget. Båda finns tillgängliga via bolaget. Och en förtitt på deras kommande släpp, Golden casks 2, också från Box.

https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/selected-swedes-5067104/

https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/selected-swedes-5626809/

 

Selected Swedes Agitator bourbon/four grain 

I doften: fyllig, lönnsirap, solrosfrön, säd. svartpeppar.

I munnen: härligt saftig och krämig, och samtidigt lite besk och torr i gomväggarna. Äppelkart, kola. Rågbröd när jag svingar runt den i munnen. Gynnas av vatten, den lite vassa beskan minskar med hettan. Mycket trevlig.

 

Selected Swedes Agitator PX

I doften: lite mer stängd. Peppar, marmelad, torkade fikon. Marsánsås.

I munnen: mycket sherryfat, men befriande lätt. Väldigt lätt först, men lite fylligare maltighet tittar fram när den luftas i munnen. Bärsylt deluxe. Honung i eftersmaken. Lite bättre balans mellan fat och destillat med vatten. Väldigt populär bland deltagarna.

 

Selected Swedes Agitator Islay

I doften: valnötsbröd och frisk rök.

I munnen: vaniljglass, söt citrus. Röken ömsom jordig, metallisk och salt.

 

Selected Swedes Box Hungarian

I doften: vanilj och peppar - hej nyek! Lyckligtvis tar vaniljen förarsätet. Peppar, chili där bakom.

I munnen: inledande söta gröna druvor, vaniljfudge... och sen nyek. Torrt, vitpeppar en masse. Box metalliska rök. Inte min grej, men okej. Med vatten lite maltigare (bra), men också omogna äpplen som för tanken till lite omogen new make (inte bra).

 

Selected Swedes Box Oloroso

I doften: också kryddigt. Röda vinbär, hallon. Peppar och sötlakrits. Jodå!

I munnen: Lik doften, härlig mix mellan bär, lakrits och kryddor. Pepparn tar över lite i eftersmaken. Lite lugnare med vatten, en nyans åt frisk rieslingvin.

 

Selected Swedes Box Islay

I doften: stängt. Peppar, metallrök. Lätt alkoholstick.

I munnen: vanilj, peppar, box-rök. Torrt. Lite maltigt, lite citrus också, vilket räddar upp lite. Men... nja.

 

Selected Golden cask 2 pre-view (utan slutlagring)

I doften: mycket peppar, sylt, vanilj.

I munnen: väldigt pepprigt, viss sötma kämpar emot men lyckas inte riktigt.


Sammantaget: för mig är Agitator en klar favorit av dessa två svenska destillerier. Agitators egna släpp är bra, men kanske lite för snälla och tillrättalagda. Selected Malts tappning är lite rakare och renare, och med lite mer alkoholstyrka i ryggen. De tre är distinkt olika, men alla underbart mogna redan nu efter knappt fyllda whisky. 

Tyvärr angående Box så bekräftar det min lite motsträviga, negativa bild. Selected Malts lyckas bra med oloroso-varianten, men övriga tre är inte min kopp te. Det är framför allt väldigt kryddigt, alldeles för pepprigt. Och jag har svårt för deras metalliska, vassa rök. Orökig Box/High Coast på bourbon och sherryfat kommer jag fortsatt vara nyfiken på, och jag får nog hålla mig till det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar