tisdag 15 mars 2022

Smögen 90° Proof batch 1

En nykomling från Smögen, ett steg ner i prisstegen. För andra gången buteljerar Smögen en whisky på en specifik styrka, för att kunna kontinuerligt buteljera nya batcher (och därmed inte behöva omlansera med nytt artikelnummer på bolaget). 90° Proof (den brittiska skalan) = 51,4 procent alkohol. Alltså något svagare än storasyskonet 100° Proof. Det som främst skiljer de båda åt dock, är att 90° Proof är lagrad på first fill ex-bourbon, medan den föregående är en sherrylagring.

Det ska bli spännande att prova en bourbonlagrad Smögen, efter att i huvudsak druckit deras utmärkta sauternes-buteljeringar. Lika spännande ska det bli att senare också jämföra med Smögens andra 8-åring (lanserad 2020) som övervägande är bourbonlagrad. Den finns fortfarande att beställa på bolaget - 8 Smögen-buteljeringar finns för närvarande tillgängliga.

 

Smögen 90° Proof batch 1
51,4 procent styrka, 666 kronor på bolaget

Färg: halm.

I doften: Honungskaka och lägereld. Mycket trevlig balanserad maltsötma. Röken är kraftig - brasan inte bara pyr, utan har tagit fyr. Svartpeppar och torkad ingefära. Brynt smör. Svagt köttigt - parmaskinka? Går åt de där bondgårdsdofterna - lite som att kliva in i en lada full med kossor. Kanske också lite frukt där bakom - äppelmos och apelsinskal.

I munnen: mer av det söta - honung, blandade småkakor, äppelsaft. Mer citrus, nu i form av mandariner och en beska som för tankarna till blodgrape (samt druvskal). Röken är fortsatt kraftig, men eftersom det är mycket som pockar på uppmärksamheten så är den en sak i mängden. Krämig och lätt sträv textur.

Med vatten: samma breda smakpalett, men adderar nu sältat smör och parmaskinkan från doften. Jäkla bra detta.

Poäng: 89p

Sammantaget: Smögen på ex-bourbon är kraftigare rökigt, jämfört med utgåvorna på sherry- eller sauternesfat. Suveränt bra. Kraftig rök som påminner en del om Port Charlotte, eller kanske Kilkerrans heavily peated-recept. Men det finns så mycket mer här, som vanligt med Smögen är det verkligen packat med smaker. Hatten av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar