torsdag 10 mars 2022

Electric Coo 2-provning med Mark Watt & David Stirk

Provning arrangerad av Slainte och Svenska Eldvatten. Mark Watt och David Stirk, elektriska kossor, andra säsongen. Denna gång är de roliga etiketterna på film-tema. Toppenkväll - David och Mark är verkligen befriande no-bullshit.

 

Inte riktigt rätt ordning, men nästan. Bildkälla: Magnus Fagerström

 


Ardmore 11 år, bourbon barrel

I doften: sött, fruktigt, maltigt, rökigt. Särskilt vanilj, konserverade päron och jordig rök.

I munnen: fortfarande sött, men de jordiga tonerna kliver fram (inte bara jordig rök, även liksom... jord, grus, lera). Gillar.

Med vatten: mer söt igen. Härligt krämig, men bättre ovattnad.



Port Dundas

I doften: mer konserverad frukt. Och visst vet jag att det är romfat, men det är verkligen fruktestrar deluxe. Honung, örtkryddor. Trevligt men lite enkelspårigt.

I munnen: väldigt sött och fruktestrigt. En del ekpeppar i linje med åldern, men inte mycket till sekundära lagringstoner eller liknande.

Med vatten: lite lättare, lite mer citrusfrukter (och lätt citrusbeska som i alla fall försöker skapa en balans mot sötman). Smörig wertherskola.

 
 

Mannochmore

I doften: mer maltsötma snarare än fruktsötma (kanske nåt äpple ändå slinker ner). Valnötsbröd.

I munnen: spännande. Maltigt, honungskakor... och ett tunt lager saltig rök på tungan. Läckert.

Med vatten: ungefär samma, men lätta toner av citrus och vitt vin har letat sig in. Lätt torr.
 


Orkney

I doften: exempel på bra HP - torkade frukter från sherryfat, kust och ljunghonung. Rök som lika gärna kunnat vara krydda från ekfat. Vanilj.

I munnen: gillar att det maritima träder fram trots sherryfat - sjögräs, sälta, fisksoppa. Marmelad. Ljung. Söt HP-rök, fortsatt väldigt mild. Ah... Påminner om varför Highland Park imponerade så mycket när man var ny in i whiskyträsket en gång i tiden.

Med vatten: samma, lite mer sherrysötma.

 

Glenallachie

I doften: pepprigt och sherryfat-sött. Enkelt, men bra. Precis som de officiella utgåvorna. Kolaremmar, russin, björnbärsylt. Ja nästan färska mörka bär.

I munnen: konsekvent med doften, lägg på syrligt gelégodis. Ingefära.

Med vatten: Det sötsyrliga backar, vilket är bra. Sherryfans älskar detta, jag tycker det är bra även om det inte är min favoritstil.
 
 

English

I doften: citronvatten, lakrits, torr rök.

I munnen: mycket bra. Apelsin, kola, kraftig torr rök (som samtidigt knappt noteras vissa stunder). Sädeskorn. Superoljig textur.

Med vatten: mer vanilj, mer maltig deg. Gillar detta, försöker få hem en flaska.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar