lördag 19 februari 2022

Ledaig 19 år, Gordon & MacPhail 2001

Jag har inte provat mycket Ledaig, det rökiga destillatet från Tobermory (lokaliserat på ön Mull i de Inre Hebriderna). Första bekantskapen var på den utmärkta whiskybaren The Pot Still i Glasgow 2019 - då provade jag en officiell 18-åring med sherry-finish (tror det var denna). Minns som riktigt god men i övrigt inga bestående intryck. Nu har jag dock två flaskor hemma: en bourbonlagrad från SMWS, och så denna 19-åring från Gordon & MacPhail. Jag har inte öppnat den ännu, men den gode whiskypolaren LG fick för sig att skicka mig ett sample - tack för det!

Denna 19-åring är lagrad på ett återfyllt sherry butt. Den finns i skrivande stund fortfarande tillgänglig, och säljs för knappa 1700 kronor via den svenska importören Symposions relativt nystartade klubb Magical Mystery Malt Club. Medlemskostnaden 875 kronor (eller senare 945) per år, det känns ganska saftigt, men det är enda vägen att få tag i ett antal buteljeringar i varierande prisklasser - exempelvis från Cadenheads, Gordon & MacPhail, Arrans 21- och 25-åringar, Compass Box mfl. Om det är värt att förnya, ja det får man väl utvärdera när 2022 går mot sitt slut.

Ledaig 19yo 2001 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice
Refill sherry butt, cask 278, batch 21/054
56,8 procents styrka, 533 flaskor varav 60 till Sverige

Färg: bärnsten eller koppar

I doften: rätt kraftig rök för ålder. Som en vedeldad brasa på klippor vid havet. Ruffigt, industriellt smutsigt. Mossa, sjögräs. Det kontrasteras fint mot torkad mango, kolaremmar, kanel och bärmarmelad, men det märks att sherryfaten inte är förstagångsfat. Peppar och vanilj från eken avslutar tillsammans med sjögräs och havssalt.

I munnen: lite mer sött av de torkade frukterna, nu också lite syltigt med en sötsyrlig ton. Kola. Rätt mycket rök här med, som från en björkvedsbrasa. Inte lika mycket av de smutsiga tonerna i doften, men det finns lite funk och mörka toner som jordlera, blöta stenar och gräddig kaffedrink. Sötsyrligt godis, kustsälta och rök i den medellånga eftersmaken.

Med vatten: ljusare och lättare, mindre godissöt och mer färska frukter (mandariner och röda äpplen). Rökslingorna märks fortsatt tydligt men är underbart inlindade i övriga smakspektrum.


Sammantaget: 1700kr är mycket pengar för en flaska whisky. Men jag är glad att jag köpte en flaska. Tobermorys småsmutsiga Ledaig-destillat med nitton år på en refill sherry butt från Gordon & MacPhail, ja det visade sig vara en toppenbra kombination.

Poäng: 90p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar