söndag 27 mars 2022

Malmö öl- och whiskymässa 18/3


Första mässan sedan pandemin! 

Kul att få gå på mässgolvet och testa en massa spännande whisky. Men framför allt att ”på riktigt” träffa alla vänner och bekanta, som jag mest sett på videomöten och -provningar senaste åren. Jag kombinerade besöket med att träffa vännen Linda, hennes sambo Andreas och Kakan, deras 10 månader gamla golden retreiver (mycket energi i det härliga pälsstycket). Samt lördagen därefter göra en kort tur över bron till Köpenhamn, och där plocka ett par flaskor whisky med mig hem. Sammantaget en väldigt trevlig helg.

På mässan hann jag prata med de flesta vänner och bekanta, och bocka av ett antal spännande whiskys. Jag deltog också på en kul Ardnamurchan/Adelphi-provning ledd av Jenny och Connal på ett utmärkt sätt - se längst ner.

 

De whiskys jag hann prova:

1 Mackmyra brukswhisky vintage 2008

Brukswhiskyn har nyligen bytt skepnad och fått en åldersbenämning - 13 år gammal, vilket inget annat svenskt destilleri ännu uppnått. Och det till ett pris på 500 kronor (70cl).

Gott, fräscht och elegant. Fruktigt, vaniljigt, utan att bli för sött. Till skillnad från förra brukswhiskyn, som var ganska enkel med smaker från glassen päronsplitt, så är denna mer mogen och komplex. Viss ek, men ingen särskilt kryddig whisky (ett plus i min bok). Tillräckligt fyllig utan att bli tunn, trots enbart 41,4 procents styrka. Rekommenderad.


2 Amrut Single Cask 2014 Brandy Finish, buteljerad för La Maison du Whisky (whisky.fr)

Jättekul träffa Dennis Steckel / Mr Amrut igen. Efter att vi catchat upp plockade han fram något alldeles extra - en 7,5 år gammal Amrut, den första som slutlagrats på brandyfat. 

En lite annorlunda Amrut - elegant snarare än kraftfullt och mustigt, men helt klart i klass med de bästa Amruts jag hittills provat. Väldigt Gott, väldigt elegant. Särskilt finns en fantastisk balans mellan sött och salt. Tropiska frukter, en härlig vaxighet, blommigt eller örtigt. Bästa whisky för mig denna mässa, absolut värd priset på 150 euro.

Oskar Bruno var eg inte där.

3 Agitator Single Malt Whisky Rök

Nästa monter - dags att få en pratstund med goa gubbarna Mikael, Patrik, och Mikaels son Emil. De både buteljerar och importerar mycket kul, så hade gärna provat mer här. Men hann iaf prova Agitators kommande släpp - deras rök-whisky, som går att beställa 6 april.

Agitator själva beskriver detta som en balanserad rökare, snarare än någon rökbomb, och det stämmer verkligen. När jag provar tänker jag att den är väldigt lik deras vanliga single malt (som också har rök i mixen). Väldigt runt och milt - faktiskt lite för snällt (men visst, då har jag precis innan haft en 60-procentig Amrut i glaset). En del kryddor och torkade frukter som jag gissar hänger ihop med Agitators kastanjefat, som visst varit med i recepten för alla släpp hittills. 

Detta kan mycket väl bli en storsäljare, men själv hade jag gärna provat Agitators rökwhisky enbart på ex-Islay-fat - men den chansen får vi ju snart, när Selected Malts släpper sin nya 3x20cl-box med tre olika Agitator.

4 Old Pulteney Ambassador’s Single Cask 2004

Nästa bekanting att säga hej till var Martin Tjäder i TOMP’s monter. Tyvärr fanns inte kommande Pulteney-släppet, ett Sverige-exklusivt bourbonfat som skjutits upp tre-fyra gånger pga leveransproblem. Men i samma kategori - en tidigare ambassadör-buteljering på bourbonfat. Det verkar finnas flera av dessa när jag googlar - en vald av bloggarna David Tjeder och Frida Birkehede (lagd på fat 1997), en annan destillerad 2004, vilket är den jag provade.

På mässgolvet hinner man ju inte djupprova det man dricker, men några intryck hinner jag skriva ner. Typiskt Pultney-maritimt - hav, sjögräs, lätt oljigt. Och något udda som verkligen sticker ut - skumbanan! Jag och Martin skämtar om att de kanske använt en Beaujolais Noveau-jäst. Det är så påtagligt att jag har svårt att notera något mer. Bra whisky, men en sån där whisky som är kul att ha provat snarare än köpt en hel flaska av.


5 Teeling Renaissance 5, 18 år, slutlagring på calvadosfat.

18-åring Teeling, det innebär att whiskeyn måste ha kokats på familjens tidigare destilleri Cooley. Som tidigare släpp i renaissance-serien är det någon typ av slutlagringstvist - denna gång calvados, ett äppelbrännvin. 

Och nog smakar det äpplen! Färska äpplen, såväl söta till lätt syrliga, äppelmos, torkade äppelringar. Undrar om destillatet kan ha en del äppelkaraktär, för detta är så balanserat och elegant. Om än kanske inte så komplext, men vad gör det när det är så här njutbart? Släpptes 25/3, i skrivande stund fortfarande tillgänglig på bolaget för 1400 kronor.


6 Spirit of Hven, Seven Angels St Uriel

Jag har tidigare provat Hvens goda amerikansk-inspirerade whiskeys (bourbonlika MerCurious, rågwhiskyn Hvenus) - dags att testa deras single malt denna kväll! Tidigare i mars släpptes nummer två i deras Seven Angels-serie, St Uriel. Fatreceptet är sex fat av Chinkapin-ek, ett av Burr-ek (aldrig hört talas om), samt ett fat av bergek som innehållit Cabernet Sauvignon-vin. Alla fat fyllda 2012.

Gott, sött åt nötter och karamell. Väldigt snäll och balanserad, inte särskilt kryddig (faten måste ha varit rätt hårt rostade/kolade, om de nu varit förstagångsfat. Mjukt rökig. Väldigt tillgänglig på sin styrka på 48,6 procent. Sammantaget välkomponerad, rund och go, utan att passera gränsen till att bli tråkig.


7 Adelphi Sändebud - en mix med hälften vardera Ardnamurchan & High Coast 

Denna speciella whisky ska släppas senare i vår, och på provningen fick vi veta att denna fanns att fråga om i Clydesdale-montern. Fick också prata lite med Connal Mackenzie, vi sa några ord om hur bra bourbonlagrad Ardnamurchan är.

Det må vara 50 procent av vardera destillat, men mina associationer går mest till det skotska. Och det kanske är bra, för jag har lite svårt för rökig High Coast. Kustigt maritimt i form av sjögräs, citron och lätt salt rök. Maltigt och brödigt. Bra whisky.

 

8 Bländande - en mix av hälften vardera Smögen & Hven 

Nästa stopp hos Smögen, och en trevlig pratstund med Pär Caldenby. Mest pratade vi om det lyckade senaste släppet 90 proof, men det var deras samarbetsblend med Hven, Bländande, som provades.

Nu är näsa och gom rätt trötta efter all whisky. Men detta är gott. Mycket kraftfulla Smögen-smaker i denna - lite köttiga och maltiga dofter och smaker från destillatet, lätt medicinal rök. Och - något som jag upplever sticker ut lite - sött av toffee. Gott!

9 SMWS 39.213 Linkwood 13 år, "Monastic, Bombastic, Fantastic!"

En sista dram minuterna innan stängning, i gott sällskap med Klaus, Magnus och Maja som slitigt i montern i nio timmar. Magnus plockar fram en Linkwood, där fatet av någon anledning bara gav 40 flaskor. Noterar bara att den smakar riktigt bra, upplevs äldre än sin ålder, både balanserad och kraftfull.

 


Provningen av Ardnamurchan & Adelphi med Jenny Karlsson och Connal Mackenzie

Väldigt kul provning med Jenny och Connal. Förutom att bjuda på bra whisky bjöd de på sig själva och en god, avslappnad stämning. Provningen skedde eg mitt under tiden på mässgolvet, men lägger den sist för lättläslighets skull.



1 Ardnamurchan AD/10.21.06

Det här blir viss sista Ardnamurchan med de här tungvrickar-namnen. Skål för det! Hälften-hälften rökigt och orökigt, 65 procent ex-bourbon, 35 procent ex-sherry. 46,8 procent.

I doften: vanilj, sjögräs, lime, jordig rök.

I munnen: saltvatten, rök, flädersaft, sött vitt vin. Maritimt och maltigt. 

Inte bara bra för sin ålder, utan bra. Vore kul att jämföra med, säg Talisker 10 år. I avslutande röstning kunde dock denna inte mäta sig mot mer alkoholstarka alternativ.



2 Ardnamurchan AD/02:16 CK.78 ca 5 år
En first-fill oloroso-hogshead. Buteljerad för Clydesdales 15-årsjubiléum.

I doften: kaffe, salt kola, citron och lime, jordig rök igen, chili-choklad.

I munnen: café au lait, chokladsås, rök, vanilj, hallonremmar? 

Absolut ett aktivt fat, men destillerikaraktären skiner igenom. Synd dock att Ardnamurchan lagt sina single cask-släpp i en lite väl dyr prisklass.


3 Adelphi Laudale batch 5, Linkwood 12 år

I doften: lite stängt... vanilj, efter en stund charkuterier, säg skinka.

I munnen: sherryfat, sjögräs, peppar, mjölkchoklad.

Bra whisky, men lite tråkig. Svagast i denna lina.


4 Adelphi Breath of the Highlands 2012 8 år, first fill oloroso hogshead
Vi deltagare får gissa oss till vilket destilleri det är - visar sig vara en rökig Glenturret.

I doften: rökt bacon, sherryfatssötma.

I munnen: ljus sylt, läder, rök. Åter härligt köttigt. Sötsyrligt.

Orökig Glenturret kan vara gräslig med sina tvål-toner, men deras rökiga destillat gillar jag. God tvåa i min bok, men en vattendelare bland deltagarna.


5 Adelphi Ben Nevis 2015 6 år, first fill oloroso puncheon (eller möjligen en butt)

I doften: ekpeppar, bärgelé. Funky på ett bra sätt.

I munnen: äpplen, sherryfat, syrligt. Precis som föregående köttigt, åt baconfett (men utan rök då). 

Har provat ett femårigt syskonfat tidigare, båda av bra kvalité. Min etta ikväll med liten marginal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar