Idag dags för en kanadensare.
Kanadensisk whisky brukar oftast finnas i de billigaste priskategorierna, och förknippas sällan med något som nördar eller konnässörer dricker. Stilen är ren och lätt, vilket man åstadkommer genom att destillera huvuddelen uppåt ca 95 procent alkohol, alltså likt grainwhisky och nästan lika rent som vodka. En liten del mindre hårt destillerad rågsprit adderas, för att tillföra smak.
JP Wiser’s lanserade dock något år tillbaka en whisky, som avviker - både billig (689 kronor), samtidigt gammal (23 år) och därtill på fatstyrka. Den kom till Sverige sannolikt med hjälp av Klaus Bitchnau, som under pandemin bjöd in deras master blender Don Livermore till digitala möten och provningar, och där just denna 23-åring efterfrågades.
JP Wiser’s 23 Cask strength blend
59,9 procents styrka. 689 kronor på bolaget - finns i skrivande stund några flaskor i enstaka butiker.
Färg: Guld
I doften: chokladboll, eller arrak. Ja, lite som en gammal grainwhisky. Men det finns inlindat lite mer karaktärsfulla toner, som läder, peppar, kaffe, snickeri (den inte lika hårt destillerade rågspriten?).
I munnen: sött, åt mjölkchoklad och brunt farinsocker. Svagt av röda bär - hallon? Cafe Creme, en väldigt gräddig munkänsla. Alkoholen imponerande väl integrerat. Lätt peppar i gommen och ett långt avslut.
Med vatten: doften är fortfarande söt, men också något åt lakritshållet - fänkål? I munnen slank och skön, svagt igen av hallon men sedan en massa choklad. Tänk chokladtryffel, med både den gräddiga chokladmassan med ren kakao ovanpå. Lätt av besk apelsin. En lätt syrlighet hänger med, men avslutet är nu lite kortare.
Sammantaget en väldigt välgjord, chokladstinn kanadensare, som ger väldigt mycket för pengarna. I Sverige kan jag inte tänka mig någon motsvarande whisky som kan matcha i ålder och pris, dessutom på fatstyrka. Rekommenderas till alla, men särskilt de som gillar sötma i sin whisky.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar