söndag 26 mars 2023

3/2 2021: Kanada-onlineprovning med Don Livermore

Här kommer en två år försenad bloggpost - en onlineprovning organiserad av Klaus Bitchnau, med JP Wiser's master blender Don Livermore.

Don Livermore har ofta prefixet Dr framför sitt namn, och har uppenbarligen både akademiskt och erfarenhetsmässigt kunnande i mängder. Han är exempelvis mannen bakom "The Canadian whisky flavour wheel", som till skillnad från de flesta andra doft- och smakhjul också attribuerar till varifrån dessa kommer. Under kvällen gav han också en längre genomgång av kanadensisk whiskys historia, med många historier från förbudstiden.

Whiskyn då? Inte jätteimponerande, men likväl kul att prova, särskilt för att få en första inblick i den säregna stilen som kanadensisk whisky har.


JP Wiser’s 10

I doften: honung, röda syltiga bär, vanilj, torkade kryddor. Kola, äpple. Mycket mer karaktär än vad jag väntat mig.

I munnen: tydligt beskare, kryddigare. Lätt av kärva tanniner. Finns också mjuka toner, vanilj, honung, päron, lätt vattnig. Balansen mellan dessa kontraster är inte helt toppen, doften tydligt bättre. Blir lite mer sammansatt efter en stund.

 

Lot No 40 – rye whisky, single column- and copper pot distilled

I doften: lite sluten, kryddig. Mörkt bröd. Mjuk kola.

I munnen: åter en väldigt mjuk textur. Ekbeska, brödkryddor, peppar. Kaffe, choklad.

 

 

JP Wiser’s 18

I doften: vanilj, peppar. Ek. Oj, ja det är verkligen bara ålder.

I munnen: lätt i munnen (suprise!). Ek, peppar. Det finns en trevlig vaniljfudge som hänger i till eftersmaken.

 

Pike Creek 10 – finished in rum barrells

I doften: ja, kanske lite jäs-estrar som jag associerar med romfat. Brunt farinsocker. Ektonerna ganska tydliga också, men mer nedtonat.

I munnen: väldigt söt. Arrak en masse. Vanilj. Tydligt fylligare, men fortsatt mjuk i munnen.

 

JP Wiser’s 23, 64,3%

I doften: mustigt. Osöt kola. Apelsinskal, äppelskal. Mörk brödskorpa. Päronsaft. Gillar. Var är alkoholen?

I munnen: okej, här märks alkoholen men det är inte hett. Söta körsbär och kanel (från smakbeskrivningen, men det stämmer väl). Vaniljkola, salt. Överraskande salt faktiskt. Med vatten kommer den där lätta texturen fram. Choklad.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar