lördag 13 maj 2023

SMWS 16.62 Glenturret (Ruadh Maor) 8 år "No two sips are the same"

Sista dropparna av ytterligare en SMWS-flaska. Denna känner jag ett extra stort behov av att dokumentera på bloggen, eftersom detta är en rätt udda rökare.

Glenturret sägs ibland vara Skottlands äldsta destilleri i drift - 1763 ska det ha grundats. Sedan 2019 ägs Glenturret av Lalique och Hansjörg Wyss - det förstnämnda ett företag som tillverkar exklusiva vaser, smycken och parfym, den senare en schweizisk miljardär som bl a var nära att köpa favoritklubben Chelsea FC häromåret. Ägarbytet har inneburit att Glenturret nu satsas på som single malt i exklusiva flaskor från Lalique.

Rökig Glenturret produceras sedan 2009 och går under namnet “Ruadh Maor”. Namnet sägs komma från ett stort rött hus i bygden, som hamnade under vatten när en damm skulle byggas. 

Det rökiga destillatet skapades som en beståndsdel till den då nya blenden Black Grouse. Ren Ruadh Maor är enbart tillgänglig från oberoende buteljerare, men finns också uppblandad med orökigt destillat i de officiella, rökiga utgåvorna.

Glenturret har med Ruadh Maor skapat en riktig rökbest - hela 80-120 ppm mäter fenolhalten i malten. Kanske behövs en sådan hög halt, när man använder fastlandstorv? 

De få turrets jag provat tidigare har nästan alla varit icke-rökiga, och de har inte fallit mig i smaken - ofta finns där en tvålig violton som är rätt störande. Den enda rökiga jag provat tidigare dock - se adelphi-provningen från Malmömässan 2022 - den imponerade.


SMWS 16.62 Glenturret (Ruadh Maor) 8 år "No two sips are the same"

Re-charred hogshead, 280 flaskor, styrka 62,3 procent. 685 kronor via SMWS i januari 2022.

Färg: halm

I doften: jord, honung, kraftig rök. Liksom både kraftigare och stökigare än typiska skotska fastlandsrökare - bolmande, med en rejäl kolbädd, lätt industriellt oljigt eller sotigt. I slutet också lätt kryddigt, och ceder.

I munnen: äppelfruktig först, sedan tar röken över. Motorolja, grillkol, metall, brinnande ljung. Lätt syrligt och salt. Lätt sträv efter en stund i munnen men inte så det stör. Apelsinlikör och choklad i avslutet.

Med vatten: lite mer sötma - apelsinkola, vanilj, sirap, innan den där sotiga och lite vegetala (finns det ordet på svenska?) röken bolmar loss.


Sammantaget: Glenturrets rökrecept är något utöver det vanliga. Det här är kraftfullt nog att ersätta en Islay när röklukten faller på, samtidigt med en egen signatur. 

Ruadh Maor är inte primärt gjord för att släppas oblandad som single malt, och vi är nog ett fåtal nördar som dras till denna. Och även bland nördar kommer nog vissa tycka att detta är för smutsigt och udda, men jag gillar det skarpt.

Poäng: 88p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar