onsdag 17 april 2024

Smögen 12 år Distillery Estate Barley

Svensk whisky kliver allt högre upp i åldrarna, och nu kommer en första 12-åring i lite större upplaga från Smögen (de har tidigare släppt en 12-årig jubileumsbuteljering). Det är också en 12-åring med en tvist - kornet odlades precis i anslutning till destilleriet - en bohuslänsk ”local barley”. Det beskrivs av Smögen själva ha bidragit till en lite gräsigare karaktär. Ex-bourbon- och ex-sherryfat har använts.


Bildkälla: systembolaget.se

Smögen 12 år Distillery Estate Barley
Lagrad på ex-bourbon och ex-sherry
Buteljerad på fatstyrka 56,6 procent. Tillgänglig för 899 kronor via bolaget.

Färg: bärnsten

I doften: Vanilj, örter, sjögräs, medelkraftig rök. Citron. Vaniljen blir riktigt härlig efter en stund, går åt creme brulée. Lätt av peppar. I jämförelse med 6-åriga 100 proof är 12-åringen tydligt mer utvecklad. Det finns här en komplexitet där olika lager träder fram medan tiden går. 

I munnen: den medelkraftiga röken inleder, likt en brasa på klipphällen (mycket mineraler, som blöta stenar). Sjögräs-lime-citron. Vaniljen är kanske inte fullt lika elegant i munnen, men sötman skapar en skön balans. Sherryfaten märks som hallonbåtar. Avslutet är örtigt, ja lite gräsigt så som beskrivits om den lokala malten.

Med vatten: örterna förstärks i doften. Lakrits, vanilj, peppar. Lite torrare rök. I munnen istället väldigt krämig. Citron, örter, rök. Lätt fruktbeska. Sjögräs, rök och örter i ett långt avslut. 


Sammantaget: Smögens 12-åring gör med sin lokala malt en lite udda tvist, men behåller tillräckligt mycket av sin kraftfulla karaktär för att kännas igen. Mer örtig, och utan den typiska maltigheten, precis som beskrivet. Härligt nog har åldern bidragit med skön längd och komplexitet. Slutsats - ytterligare en suverän buteljering från Sveriges främsta rökwhisky-destilleri.

Poäng: 89p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar