söndag 18 augusti 2024

Kilchoman Sweden Small Batch No.2

Machir Bay. På höjden bakom Kilchiaran
Radar Station från andra världskriget.


 
Sommarsemestern är slut, och det är tid för lite noter igen på bloggen. 

Kilchoman är ett häftigt litet destilleri på Islay, som mältar en del av sitt korn. Jag besökte destilleriet 2019, och det ligger väldigt avskilt och naturskönt vid Atlantkusten. Jag tog mig dit på ett lite udda sätt - cykel västerut från Port Charlotte, och sedan en kortare vandring söderifrån (en led som fanns i ett mindre häfte med vandringsturer på ön). Leden passerar Islays kanske vackraste sandstrand Machir Bay, samt också en gammal radarstation från WW2.

Smakmässigt har Kilchoman för mig varit lite mer ojämnt. Standardutgåvorna är trevliga utan att sticka ut, medan de mer limiterade släpp jag provat sällan imponerat. Förutom dagens buteljering då, för här prickade man ett bra sätt att leverera bra whisky för ett bra pris. 
 
Receptet var följande: Kilchoman tog en Machir Bay-blandning med övervägande ex-bourbon på 46 procent, och adderade ett sauternesfat på fatstyrka. Resultatet - en svensk utgåva på 2100 flaskor, en styrka på 48,4 procent och ett pris på 670 kronor (2022).



Kilchoman Sweden Small Batch No.2
Lagrad på sauternes-, bourbon- och sherryfat.
Styrka 48,4 procent. Kostade 669 kronor på bolaget 2022.

Färg: halm

I doften: omedelbart citron - tydligt söt men också med en viss beska. Ganska mild torvrök, blöta klippor. Röda äpplen, konserverad ananas, strösocker. Lätt ek med vanilj och peppar.

I munnen: fruktig start med äpple, apelsin och citron. Citrusfrukterna skiftar härligt från lemon curd till syrlig fruktbeska. Sött vitt vin. Balanserad peppar. En söt tropisk ton följer citrusen - doft och smak är väldigt lik. Röken märks mest i eftersmaken tillsammans med kakao.

Med vatten: snarlik doft med citrus, vanilj, rök och mineraler. I munnen har vattningen gett mer av torv, mineraler och citronbeska, men är fortsatt härligt vanilj-josig. 


Sammantaget en mycket trevlig specialutgåva av Kilchoman, för ett lika trevligt pris. Sauternesfatet passade väldigt bra med Kilchomans typiska smakprofil.

Poäng: 88p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar