fredag 12 mars 2021

28/1 2021 - Ardnamurchan/Adelphi-provning med Jenny Karlsson, Slainte

En av de första Slainte-provningarna jag är med på. Provningen leddes av Edinburgh-baserade Jenny Karlsson, med bakgrund på bl a Springbank och Kilkerran och sedan nyligen anställd på Adelphi. Vi som träffat henne några gånger på whiskysnack visste att det skulle bli bra, Jenny sprider verkligen glädje med sina skratt och bjuder på sig själv. Otur för henne dock, corona-nedstängning hindrade henne från att plocka upp samples för alla utom Ardnamurchan.


 

Ardnamurchan AD/09.20:01OB - 46,8%

I doften: inbjudande, honung, citrus och tropiska frukter, trampat jordgolv, något syrligt. Torr vanilj. Uj.

I munnen: Mild flädermarmelad, havssalt. Lemon curd? Maltig. Torvig. Kola, lite spröd. Citronpeppar. Vaxig likt en Kilkerran 12.

Omdöme: Riktigt stark debutwhisky.

 

 

Macduff 2008, 11 YOCask 800815, 264 btls Adelphi - 56,8%

I doften: äpplena är där, en del peppar och vanilj från ek. Lite alkoholstängd. Lite syrlig.

I munnen: mustigt, inte syltigt men… rörörda beska bär. Lite kärv och varm. Och äpple. Med vatten bättre. Apelsin. Tydligare en Macduff nu. Njutbar.

 

 

Inchgower 2007, 12 YOCask 801246, 561 btls Adelphi - 55,8%

I doften: honung, kryddig, pepprig. Ljusare. vaniljkola

I munnen: Mer tydligt sherry. Torkade frukter. Bärgele. Lite het. Med vatten: smör, russin. Gröna druvskal, vitt vin i avslut. Stort lyft.


 

Mortlach 2003, 17 YOCask 800267, 224 btlsAdelphi - 57,6%

I doften: stängd. Lätt syrlighet, svagt liksom bra unket. Men stängt.

I munnen: Det lite köttiga destillatet skiner igenom, men också sötma från torkad frukt. Inte het, men stängd även i munnen. Med vatten kommer baconfett fram mer, honung och vanilj… Tändstickor utan att gå överstyr. Lite salt. Fortfarande mycket bacon en stund senare, lite syltsötma som balanserar. Intressant men inte såld, som tidigare med Mortlach.

 

Glenallachie 2007, 10 YOCask 900828, 592 btlsAdelphi - 64,7%

I doften: ekkryddig. Vanilj, menthol. Sherrylagringen märks med kolaremmar, torkade röda bär, russin, plommon.

I munnen: sherrybomb en masse. De torkade frukterna kompletteras av kaffe, kakao, gräddig vanilj. Mustigt på sina 65 procent men faktiskt rätt drickbar. Med vatten: Muskot! Sen sylt bakom. Lakrits? Härligt silkig munkänsla, gillar.

 

Bunnahabhain 2000, 9 YOCask 947, 554 btlsAdelphi - 59,2%

I doften: Ah. Vanilj i sherryn. Bunna brukar inte bli så bombiga på sherry. Syltig/marmeladig, det är närmast som att stoppa ner näsan i en syltburk. Inte supersött, balanserad beska. Örter och lätt av salt. Bra.

I munnen: Mycket sherry men också maritim sälta, lätt citrus. Ljusare, mer komplex än doften. Riktigt fin balans mellan fat och destillat. Kola. Med vatten än mer salt som står upp mot sötman. Krut. Gillar skarpt, längtar tillbaka till lagerhusprovningen på Bunna 2019.

 

 

Linkwood 2008, 11 YOCask 308341, 309 btlsAdelphi - 54,7%

I doften: stängd. Ektorr, torr vanilj. Kryddigt? Nej, ek och alkohol ger en död doft.

I munnen: Sherrybomb av syltiga röda frukter och bär. Lite kryddig. Kanske lite vanilj. Med vatten lite bättre men torrare. Rombågar, trevligt, en väldig massa choklad både som kakao och söt mjölkchoklad. Njutbart absolut, men helt fatdominerat. Inget definierar detta som en Linkwood, så jag protesterar lite tyst inombords när gruppen tydligt väljer denna som kvällens bästa.

 

 

Ardbeg 1998, 11 YOCask 1981, 185 btlsAdelphi - 57,9%

I doften: rök! Ah, rätt likt Ardbeg 10-röken med kust, sjögräs, skaldjur, men mer oumf förstås. En del vanilj och citrus. Islay-brandrök men som ändå släpper fram övriga dofter.

I munnen: konsekvent i munnen. Mer rökig. Apelsin, sjögräs. Honungsvax. Torr kakao och chili i avslutet. Med vatten än mer rök. Härligt unken fulrök, tjära och tobak. Honungstabletter och kakao. Tänk om man kunde köpa denna sorts Ardbeg idag...

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar