lördag 13 november 2021

Clynelish 14

Nu till en för länge sedan anonym malt inom blendindustrin, som fått ett allt större erkännande. Syskon till mytomspunna Brora, som återöppnade i år. Och med en skotsk vildkatt som symbol - Clynelish i norra skotska högländerna.

Clynelish ses oftast från oberoende buteljerare, men det finns en officiell buteljering - Clynelish 14. Den finns dessvärre inte på bolaget men brukar gå att hitta utomlands för en rimlig peng. Jag hittade istället Clynelish 14 i 20cl-flaska, som del i presentlådan Classic Malts Coastal (den finns tyvärr heller inte längre på bolaget). 

”The Classic Malts” var ett uttryck som spritgiganten Diageo lanserade för att marknadsföra single malt-whisky när blended whisky var det enda kända. En stillsam underdrift är väl att säga att de lyckades rätt bra.

Clynelish 14, styrka på 46 procent.

Färg: sockerkulör E150

I doften: en doft med goda löften. Honung, eller honungsvax då, för att knyta an till Clynelish's destillerikaraktär. Musli och nötbar, riskaka. Örtkryddor och örtsalt, lätt av vitpeppar. Mormors fruktsallad, med många konserverade frukter och mandariner. Gräs med dagg. För att vara en standardbuteljering är denna doft mycket bra.

I munnen: mjuk och balanserad, lite mer uttalad ek - nog märks de fjorton åren. Ännu mer örter och örtsalt. Det är en fin balans mellan sötma från honung och frukt, och det kryddiga och maltiga. Helt plötsligt mycket apelsin - färsk med viss beska, apelsinlikör, rivet apelsinskal. Munkänslan är krämig, med lätt beska.

Med vatten: än mer honung och frukter i doften. Kanske anar jag nu också de där vaxiga stearinljusen. I munnen mindre kryddig men den brödiga malten och det friska gräsiga ramar ändå in allt på ett bra sätt. Nu liksom lättare och ljusare, fortsatt mycket apelsin och citrus.

 

Sammantaget: Clynelish 14 är väldigt bra whisky, bland de bästa entry-level-buteljeringarna tillsammans med exempelvis Kilkerran 12. Ett ypperligt exempel på att riktigt bra whisky inte behöver vara så dyrt. Det enda negativa jag har att säga berör färgningen med sockerkulör - för vissa måhända oviktigt, men för mig hänger synintrycken tätt ihop med doft och smak. Det är någon poäng som dras av, men oavsett - hatten av!

Poäng: 86-87p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar