Agitators första sprit fyllde whisky för ca ett halvår sedan, och nu är det äntligen dags för deras första release.
Jag tycker det är mycket sympatiskt att Agitators första släpp är en standardbuteljering, och säljs till ett attraktivt pris under 500 kronor för en 70cl-flaska. Jämför då med flera andra nya destillerier som inlett med premium-prissatta förstasläpp, för att kapitalisera så mycket som möjligt. Agitator har uttryckt att de vill släppa whisky i tillgängliga prisklasser och det är kul att det också är så de introducerar sig.
Deras förstasläpp heter rätt och slätt Agitator Single Malt Whisky, en produkt som de tänker ska fortsätta finnas i deras sortiment en lång tid framåt (första utgåvan är på 14 000 flaskor). Innan lanseringen kallade de den för "husmalt" (deras "rökmalt", Single Malt Whisky Rök, ska släppas under våren nästa år). I dagarna släpper de också sin första lite mer limiterade utgåva, Argument Kastanj.
Agitator Single Malt är lagrad på fyra sorters fat: 1st fill ex-bourbon, amerikansk nyek, sherry, samt kastanj. För alla detaljer kring fatlagringen rekommenderar jag att titta över på Samuel Whisky's sida. Det kan också nämnas att Agitator använt en blandning av orökt och rökt malt (30 ppm). Min förväntan är dock att röken kommer vara nedtonad, då Agitators vakuumdestillering beskrivs ge en ganska ren spritkaraktär.
Agitator Single Malt är inte färgad och heller ej kylfiltrerad. Via mail berättar destillerichef Oskar Bruno att de för sina standardwhiskies filtrerar i tre steg - genom grovfilter, partikelfilter, samt i sista steget ett djupfilter som tar bort det som kan skapa grumlighet i whiskyn. Whisky släppta i mer begränsade kvantiteter planeras att ej djupfiltreras, men de öppnar för att detta, liksom färgning, kan komma att ändras i framtiden.
Agitator Single Malt Whisky
43 procents styrka, 479 kronor via bolagets beställningssortiment
Färg: bärnsten
I doften: salt kola, kolasås och karamell är det jag noterar först. Honungstabletter. Örtblandning och mjukt av svartpeppar. Från örterna vidare till friska ängsdofter, hö, dagg. Sädeskorn, solrosfrön. Apelsinskal. En lätt, jordig ton av rök i bakgrunden. Mycket angenäm doft som känns mer komplex än de flesta andra whiskies kring tre års ålder.
I munnen: medelfyllig textur, som gränsar mellan krämig, oljig och silkig. Kola och citrus, flytande honung. Lätta toner av fläder och gröna vindruvor. Svenska gulröda äpplen, säg någon medel-sötsyrliga sort som Aroma. Åter lite mörkare toner - nougat och kaffe latte? Återigen färska örter, örtsalt, lätt av peppar. Röken tycks än mildare i munnen men kommer fram när jag vispar runt whiskyn i munnen. Lätt salt kola i eftersmaken.
Med vatten: de lite ljusare tonerna, som vindruvor, regndagg och fläder kliver fram, medan det fylliga som kola och kaffe finns kvar men kliver bakåt. Äpplen, och lätt av syrliga röda bär, säg röda vinbär? Söt, spröd pajdeg. I gommen lite mer peppar, men fortsatt väldigt balanserat, och jord, rök och kola.
Sammantaget: långt innan Agitators sprit blev whisky beskrev många bloggare hur mogen och utvecklad den var. Förväntningarna var högt ställda, men Agitators single malt lyckas både uppfylla och överträffa dessa. Är det de långa jäsningstiderna, vakuumdestilleringen som gett en extra ren sprit, eller andra knep som Oskar Bruno tagit med sig från bryggeribranschen? Till skillnad från flertalet andra unga destillerier behöver i alla fall inte Agitator dölja några new make-toner i överaktiva STR-fat eller liknande. Destillatet är heller inte så rent att det riskerar att bli tråkigt - det är nog ett klokt beslut att använda en relativt stor andel rökmalt, som inte alls ger någon rökbomb men som tillför ett ytterligare djup.
Poäng: 85-86p.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar