söndag 30 oktober 2022

Milk & Honey Elements Sherry & Peated

Idag är det dags att prova något udda - israelisk whisky! Destilleriet heter Milk & Honey och ligger i Tel Aviv. Det är Israels första whiskydestilleri, grundat 2013 (det finns faktiskt ytterligare ett par israeliska destillerier enligt Malt Whisky Yearbook).

Selected Malts har precis börjat representera Milk & Honey i Sverige och på onsdag 2/11 så släpper de fyra av deras buteljeringar via systembolaget. Eftersom jag besökte dem i Varberg härom veckan fick jag chansen att prova två av dessa innan släppet.

Milk & Honey verkar sträva efter att skapa whisky präglad av sitt israeliska ursprung, men lutar sig samtidigt mot beprövad skotsk erfarenhet. Några exempel - traditionella kopparpannor (pot stills), skotskt mältat korn, och de har (som så många andra unga destillerier) mottagit konsultation från den nu bortgångne Jim Swan.

Deras wash still har en typisk design, men är
faktiskt räddad från Rumänien!
Källa: Master of Malt


Det israeliska ursprunget blir tydligt om man tittar på klimatet - torrt och varmt. I genomsnitt 300 soliga dagar om året och en medeltemperatur uppåt 25 grader - whiskyn mognar snabbt. Destilleriet lagrar sina fat i flera delar av landet - det mest extrema exemplet måste vara vid döda havet, där 40 procent (!) avdunstar på bara ett år (är du nyfiken så finns denna buteljering, Apex Dead Sea, tillgänglig från 2/11).

Milk & Honey har också lyckats kosher-certifiera sin whisky. Om jag förstått det rätt är sädesbaserade produkter oproblematiskt ur kosher-synpunkt (därmed har de inga större problem att ex koka sin råsprit, eller att lagra den på ex-bourbonfat). Vinprodukter däremot har tydliga regler - en rabbi måste se över utrustning och tillverkning. Milk & Honey tillverkar inte vin, men ska deras whisky vara kosher måste vinet som legat på deras fat också vara det. Som första whiskyproducent i världen har de skapat en kosher sherryfatslagrad whisky (en av de två jag provar nedan).

De fyra Milk & Honey som släpps 2/11.
Bildkälla: Selected Malts


Milk & Honey Elements Sherry
Lagrad full tid på kosher sherryfat
Styrka 46 procent, icke kylfiltrerad och naturlig färg
878 kronor via systembolagets beställningssortiment

Färg: bärnsten


I doften: mjukt elegant från sherryfaten - björnbär och körsbär, sedan kola, kaffe latte och mjölkchoklad. Passande nog för namnet, mycket honung, honungskakor, ljus sirap. Lätt av torkade kryddor.


I munnen: lite mer sherryfat i gommen - mer av röda bär, definitivt den där lätt kärva smaken av körsbär, och det balanserar snyggt mot sötman. Apelsinmarmelad, honungskakor igen. Gott!


Med vatten: mer apelsin, mer krämig och oljig munkänsla. Björnbären tillbaka. Trevlig utveckling!


Milk & Honey Elements Peated
Lagrad på en blandning av ex-islayfat och ex-bourbonfat
Styrka 46 procent, icke kylfiltrerad och naturlig färg
855 kronor via systembolagets beställningssortiment

Färg: guld till bärnsten


I doften: vanilj, honung, och en diskret rökbrasa. Honung, nötter och bröd i förgrunden. Mjuk päronsaft, kanske med en touch av fläder. Rök och peppar kliver fram lite mer vid upprepade sniffningar. 


I munnen: betoning på det söta snarare än det rökiga. Honung, saft, nötter. Äpplen. Men också den där lätta brasröken, som lindat in sig i milda örtkryddor och lätt ekbeska. 


Med vatten: röken kliver ytterligare tillbaka, smälter samman med malt och ek. Frukt i form av äpplen, päron och mandarin. Örtig rök i eftersmaken.



Sammantaget: snyggt producerat whiskyhantverk från Tel Aviv. Det varma klimatet, gissningsvis i kombination med ett rent destillat, har gett en mogen whisky trots att ingen ålder angetts. 


Båda är bra och njutbara, men sherry-varianten är för mig lite mer intressant - Milk & Honey har en snygg approach här, där fatlagringen märks men samtidigt är fullt integrerat. Lättare, friskare och elegantare än vad man lärt sig att förvänta sig av en helt sherryfatslagrad whisky. Rekommenderas!


Poäng:

Elements Sherry: 86p

Elements Peated: 83-84p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar