Dags att betygsätta en riktigt bra High Coast - Cinco.
Denna whisky var från början inte tänkt att buteljeras på detta vis. High Coast gjorde ett experiment där man tog sprit som lagrats på ex-bourbon och re-rackade om till fem olika sorters sherryfat. Dels de lite vanligare Oloroso och Pedro Ximenez, men också Palo Cortado, Amontillado och Fino, alla på spansk ek. Tanken var att göra ett jämförelseexperiment, kanske som en Master class. Men så fick de idén att kombinera faten, och märkte att det blev väldigt lyckat. De gjorde dock en justering där de adderade ett PX-fat på amerikansk ek, för att öka sötman lite.
Cinco lanserades sommaren 2020. Det blev dryga 5000 flaskor och kostade 879 kronor på bolagets webbsläpp. Läs allt (typ) om Cinco på destilleriets hemsida.
High Coast Cinco
Lagrad först på ex-bourbon, sedan huvuddelen av tiden på fem sorters sherryfat av spansk ek. Styrka 50,5 procent, 5195 flaskor (50 cl).
Slutsåld sedan länge, kostade vid släpp på bolaget 879 kronor.
Färg: koppar-brons
I doften: härlig mix av bärsylt, apelsinmarmelad och läder. Juligt bröd med aprikos och nötter. Kanel också. Det där destilleritypiska brynt smör finns diskret med. High Coast har lyckats med att skapa en både bred och angenäm doftpalett.
I munnen:
Med vatten: röda och blåa bär, apelsinmarmelad igen. Kaffe latte och mjölkchoklad. Det låter sött, men bröd och kryddor spelar jämt med. Fint avvägd peppar. Härligt oljigt smörig munkänsla. Suveränt bra!
Med vatten: lite ljusare, gröna vindruvor nu med i mixen. Mer torkade kryddor, mer peppar, texturen lite torrare i munnen. För mig blir detta snäppet för pepprigt och beskt. Men det finns toner av kakao och mandariner som är mycket trevliga i den långa eftersmaken.
Sammantaget: det är ingen slump att Cinco beskrivs som High Coasts kanske hittills bästa whisky. Fatblandningen av olika typer av sherry, och en bas på ex-bourbon, har skapat något särskilt. Ett alldeles förträffligt bra whiskyhantverk. Att de adderade ett extra px-fat, för mer sötma, det uppfattar jag som väldigt lyckat, utifrån hur suveränt bra balansen blivit mellan kryddor och sötma (ovattnad).
Cinco visar vilken högkvalitativ whisky High Coast är kapabel att producera. I min tankevärld lyckas de bäst med sitt orökiga destillat, och när de ej lagrar det på nyek - det är vad jag kommer titta efter när jag ska ersätta min flaska.
Poäng: 88-89p.
Hej Martin, jag hittar inget sätt att kontakta dig: Vill du få din blogg upplagd på beerandwhisky.se så kontakta mig via kontaktformuläret så kan vi prata vidare
SvaraRadera/Ola