onsdag 30 november 2022

30/11 2022: LKWF Watt Whisky Provning

Blair Athol Distillery 13yo 56,7%

I doften: apelsinchoklad - romerska bågar. Lätt av röda bär påminner om vinfat, men det tar inte över. Vanilj och söt paj.

I munnen: Samma fina balans. Apelsin och bakverk, bären har nu blivit sötsyrligt gelégodis. Vit choklad.

Med vatten: mer apelsin, nästan åt apelsinlikör (finns det?), lite mer vin (men mindre syrlig). Växer efter en stund, mjölkchoklad från doften och en härlig smörig ton.

Väl utförd vinlagring. Blair Athol verkar funka bra med aktiva desertvinsfat.


The Electric Coo 27yo Blend 42,1%     (Sannolikt Edrington-malt enligt Mark).

I doften: torr vanilj, väldigt diskret. Choklad, kaffe, sötlakrits. Tropiska frukter, eukalyptus, ingefäragodis. Allt väldigt diskret.

I munnen: mjuk, lite tunn munnkänsla, sedan lite ingefära som stadgar upp. Många blandade frukter, färska och i godisform. Putsade gamla bestick, friskt vatten från en bäck i skogen. Salt toffee. Växer.

Vattnade ej.

Bäst i linan.

 

The Campbeltown Blended Malt, Local Edition 7yo 57,4%

I doften: kustigt, sjögräs deluxe, olja. Torrare dofter av citrongräs och vanilj. Lätt pepprig.

I munnen: vanilj, päron, sjögräs, sötsyrlig. Olja, kaffe med mjölk. Sjögräs går mot citron och lime.

Med vatten: citronglass, lite mer scotia-funk - lerpöl, torsk... 

Bra grejer. Checkar av både kust och funk.

 

Glen Spey 14yo 54,8%

I doften: citron, torr rök från vedbrasa. Äpple, päron. Udda men spännande.

I munnen: speyside-fruktig, sedan den där torra citroniga röken. Bättre än jag minns från Campbeltown.

Med vatten: lite fylligare, gräddigare. Kaffe. Men annars samma härliga citron-rök och frukter.

 

Craigellachie 6yo 58,1%

I doften: ingefära, lime, peppar, torkade örter. Sött vitt vin. Äppelmos?

I munnen: lite mer tydligt sherryfat - torkade röda frukter och lätt syltig. Men "ljus" och frisk. Craigellachie-oljig, jord. En del omogna toner, typ äppelkart, men funkar här väldigt bra.

Med vatten: lite lättare, saftig. Bra giftemål mellan lite omogen malt, destilleritypisk råhet och diskret påverkan av sherryfat.

 

A Highland Distillery 16yo 57,1% (Westport = teaspooned Glenmorangie).

I doften: uppenbart äldre, mer vanilj och peppar. Precis som Craigellachien så är sherryfatet inte överaktivt. Kakao, hallon.

I munnen: härligt integrerat sherryfat. Hallon, björnbär. Choklad igen. Bakverk, härligt söt maltton.

Med vatten: Härligt söt och sötsyrlig, bären har blivit gelégodis. Citron-lime, vanlij. Bra. "Not overly sherried" säger Mark, och det stämmer.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar