tisdag 6 december 2022

SMWS 36.173 Benrinnes 22 yo "Warm as a purring cat"

Dags att ta farväl av gammal Benrinnes, buteljerad av SMWS. Två udda saker sticker ut - dels att den fått slutlagring på ett fat som tidigare lagrat rökig whisky, dels att den placerats i smakkategorin "deep, rich and dried fruits", en kategori som oftast huserar sherryfatslagrad whisky.

En udda bra Benrinnes.

SMWS 36.173 Benrinnes 22 yo "Warm as a purring cat"
Lagrad på ex-bourbon barrel, slutlagrad på ett bourbonfat som tidigare innehållit rökig whisky.
Styrka 57,4 procent. Kostade 1235 kronor via SMWS 2020.

Färg: bärnsten

I doften: många saker som direkt kallar på uppmärksamhet. Torkade fikon, eller lite åt fikonmarmelad, för tankarna till sherryfat (vilket detta inte är). På temat torkade frukter också tropiska sådana. Ingefära och ett ganska tydligt rökstick. Där bakom kommer sekundärdofter från åldern - läder, dammigt bibliotek, blöta stenar.

I munnen: fylliga frukter börjar igen, nu är fikonen tillsammans med svarta vinbär och hallon. Igen, tropiskt med ananas och mango. Söt citron också. Röktonen är lite jordig och härligt bra integrerad. Mörk choklad, lätt av chili. Silverbestick och damm.

Med vatten: lite mer tillgänglig när alkoholen kliver bakåt, men smakpaletten är sig rätt lik. Söta äpplen har smugit sig in bland de andra frukterna och bären. Lite ljusare, äpplena tillsammans med citron. Röken backar, kvar är en lätt ton av tobak. Blöt jord och choklad i det långa avslutet.


Sammantaget: varför upptäcker man så ofta på flaskans sista dram hur bra whiskyn är? Detta är en udda Benrinnes, inte främst pga röktouchen, utan hur mörk och fyllig den är. Likväl, trots att den avviker lite från destilleriets typiska bana så är detta väldigt gott.

Betyg: 89p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar