lördag 10 december 2022

Kilkerran 12 vs 16

Fick chansen att prova Kilkerrans återkommande core range-buteljeringar: 12- och 16-åringen. Båda övervägande lagrade på ex-bourbon, med ca en fjärdedel ex-sherry.

Båda går för närvarande att beställa via bolaget: 659 kronor för 12-åringen, respektive 959 kronor för 16-åringen.


Kilkerran 12

Färg: halm

I doften: citron och apelsin - helt i min smak. Där bakom vanilj, rågbröd och nötter. Som ofta med Kilkerran en lätt strimma rök, tillsammans med en doft av jord och multna löv. Lätt pepprigt avslut.

I munnen: härligt oljigt och med mycket apelsin och tillhörande beska. Därefter valnötsbröd och mylla, som övergår i mörk choklad. Mild chili.

Med vatten: ingen stor förändring. Gula äpplen och flädersaft nu tillsammans med apelsinen. Fortsatt härligt oljig. Lätt av örter.


Kilkerran 16

Färg: ljust guld

I doften: börjar med grädde, rent av barndomens pannkakstårtor (till och med jordgubbssylten finns där). Mycket vanilj. Citrus finns här också, men sötare i form av lemon curd. Kanske också mandarin. Inte lika maltig eller jordig, mer här åt det söta och gräddiga. Lätt, torrt avslut med peppar och rök.

I munnen: oljig och gräddig. Chokladsås och kakaobönor, vaniljfudge. Apelsin. Sött, men apelsinbeskan och oljigheten balanserar fint upp. Lätt av äppeljuice. Choklad och peppar i avslutet.

Med vatten: fortsatt tydligt gräddigare än sitt yngre syskon. Sötsyrliga äpplen, kaffe med mjölk och apelsin i avslutet.


Sammantaget: båda standardbuteljeringar från Kilkerran är solitt bra whisky och lätt att rekommendera. Tolvan har jag provat tidigare på bloggen - denna dag är betyget inte fullt lika extraordinärt högt, men likväl mycket högt för denna introduktionskategori. Sextonåringen har tidigare haft lite svårt att leva upp till mina högt ställda förväntningar, men idag står den sig bra.

Vid en sån här direkt jämförelse slår det mig att de båda kanske är lite väl lika. Båda har citrusfrukterna, vaniljen och den lätta lätta touchen av rök i svansen. Det som skiljer är att de extra fyra åren har gett mer grädde, söt krämighet och ett lite torrare avslut. I tolvåringen lite mer rågmalt och jord. Och just den där lite ruffigare jordtonen tippar över tolvan till en knapp vinnare.

Poäng:

Kilkerran 12: 87p

Kilkerran 16: 86p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar