tisdag 13 december 2022

SMWS 18.46 Inchgower 13 år, "Bandyportfölj"

En till SMWS-butelj från skåpet. Denna gång en Inchgower särskilt riktad till de svenska medlemmarna, därav det underbara namnet "Bandbyportfölj" - även om jag inte vuxit upp med bandy så är det lätt att leva in sig i bilden av en kallfrusen utomhusläktare på vintern med korvmacka, pepparkaka och kaffetermos.

Färg: brons

I doften: tydligt sherryfat - först russin och fikon, björnbär och blåbär (mer som färska bär snarare än sylt). Eken talar genom söt vanilj och peppar. En milt köttig ton - säg onsala-korven på mackan av danskt rågbröd.

I munnen: sötare, syltigare. Säg drottningsylt med en stor skvätt björnbär. Ganska tjock och tuggig i munnen, men också saftig - söta, röda äpplen. En fruktig syrlighet. Chokladkola - dumle? och sötlakrits. Mild peppar och kaffe i eftersmaken.

Med vatten: i doften är sherryfinishen inte fullt lika dominerande, rågbrödet kliver fram. Mer oljig. I munnen lite mindre söt och syltig, likt doften nu mer åt färska bär. Mer syrlighet, tanniner från blåa vindruvor. Kola, mjölkchoklad. Äpple, honung. Korven är inte lika framträdande men tittar fram tillsammans med peppar i den uttorkande eftersmaken. 

Sammantaget: en lyckad Inchgower, där olorosofatet varit på väg att ta över men buteljerats i sista stund för det kraftiga destillatet att sporadiskt skina igenom. SMWS-medlemmarnas smaknoter stämmer bra - möjligen skulle jag säga att det var mer sylt än korv i mackorna.

Poäng: 85p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar