måndag 13 februari 2023

Cadenhead Small batch Benrinnes 12 & Deanston 10



MMMC bjöd in till ett whiskysnack med Jenna McIntosh på Cadenheads - som brukligt väldigt trevliga onlineträffar. Jag passade på att samtidigt skriva smaknoter på mina två öppna Cadenhead's Small Batch, från Benrinnes och Deanston.

 

Cadenhead Small Batch Benrinnes 12 år
Ex-bourbon, 57,2 procent. Kostade ca 600kr år 2020.

Färg: vitt vin

I doften: besk citron, granola-musli. Oljigt, åt rapsfrön. Mycket säd- och malt, ganska typiskt Benrinnes. I bakgrunden finns där också det där lite köttiga, ruffiga. Vanilj, blodapelsin. Bra.

I munnen: citrusfrukter först. Sött, syrligt och lite beskt. Sädeskorn, grovt bröd, nötter. Oljigt, lite stickig textur. Alkoholen fint integrerad. Sötsyrligt i eftersmaken. Mint.

Med vatten: lite saftigare, men fortsatt oljigt i munnen. Kiwi. Syrligt godis och citrus. Mandelspån? Brunt farinsocker i eftersmaken. 


Cadenhead Single Cask Deanston 10 år
Buteljerad för Whiskypedia, en whiskyfestival i Lichtervelde, Belgien.
Ex-bourbon hogshead, 56,7 procent. Även denna kostade 600kr år 2020.

Färg:vitt vin

I doften: lite mer stängd i doften. Vanilj, lime. Söta kakor. Blött gräs.

I munnen: mycket mer tillgänglig än doften. Lime i ett glas vatten. Socker, syrligt gelégodis. Tanniner från druvskal. Lite mörkare i eftersmaken - kaffepulver och sötlakrits.

Med vatten: blandad citrus, lätt stickig i gommen. Socker. Torkade örter. Friskt vitt vin. Och blöt, mulljord i trädgården!


Sammantaget: båda har citrus och socker, men här finns också skillnader. Deanston är tydligt med sockersöt - nästan så man kan känna sockret i gommen. Det är lite enkelspårigt, men räddas lite av mer komplexitet och mörka toner i eftersmaken. I Benrinnes är sockret bättre integrerat, apelsin och sädesmalt tar mycket plats, och finns en hel del att upptäcka. Sammantaget en bra destilleripresentation. 

Poäng:

Benrinnes 12: 86p
Deanston 10: 82p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar