tisdag 7 februari 2023

Arran 10 år (buteljerad 2021)

Dags att prova instegswhiskyn från Arran, deras 10-åring. Det är en whisky som häromåret fick rejält med uppmärksamhet när videobloggaren Ralfy utnämnde den till årets whisky.

Jag hade tur och fick en flaska vid ett begränsat släpp i beställningssortimentet 2021. Annars finns inte denna i Sverige - ett släpp på bolaget kräver större kvantiteter, men de har avslöjat att intentionen är att den ska finnas på bolaget om några år. Låt oss hoppas!

Arran 10 år (11 02 21 står det på flaskan, alltså en tidig 2021-buteljering)
Blandning av ex-sherry och ex-bourbonfat. 46 procents styrka. Kostade 500 kronor via bolaget 2021, sålde då slut direkt.

Färg: ljus bärnsten-brons

I doften: smulpaj med vaniljsås, mandarin och apelsin. Lätt syrliga äpplen, som jag ofta hittar i Arran. Desertpaj-temat fortsätter med rabarber och kanel. Muskot bryter av, och ett lätt nypa flingsalt.

I munnen: söt apelsin, lite överraskad att det kommer före äpplet. Vaniljstång, Spritslig, kolsyrad känsla i munnen. Smuldeg. Färska örter. Apelsinbeska håller strukturen. Åter lätt sälta i avslutet tillsammans med peppar. Riktigt bra.

Med vatten: lite mer syrlig i doften. Valnötsbröd fyller på. I munnen syra som från äppelskal, sedan torr äppelcider, mandariner, apelsin och mjölkchoklad. Russin - sherryfaten tar mer plats. 


Sammantaget: en jättebra instegswhisky. Särskilt gillar jag hur väl Arran 10 sitter ihop i sin sammansättning av bourbon- och sherryfat. Och att en tydlig destillerikaraktär framträder. När jag besökte Arran 2019 rankade jag faktiskt 10an bäst i deras core range (som även innehöll 18- och 21-åringar). Sedan dess har det skett en rebrand (en lyckad sådan), och Arran 10 har fått en högre andel sherryfat - det hade varit kul att jämföra, men tror inte skillnaden är gigantisk.

Poäng: 87p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar