lördag 4 februari 2023

28/1 2023 KWS Whiskymässa

Min första mässa med klubben. Mycket trevlig tillställning med många trevliga människor.


Skrev ner några snabba doft- och smaknoteringar under kvällen, men förstås inte så noga som när man kan sitta med enbart en eller två hemma.

 

St Urban 4 år Italiensk Sydtyroleansk single malt 43,5 procent


Doftar bättre än väntat. Honung, malt, lätt syrliga äpplen. Likt i munnen - honung, blommor, färska örter, äpplen, plommon. Lite spritsig. Känns som att den unga åldern döljs lite med aktiva fat, men ändå uppnått en viss balans.


Poäng: 79p

 


Glenlivet 12 år Licensed Dram 48 procent


Smörig, blommig, flytande honung. Peppar. Trevlig doft. I munnen en full sommaräng. Smooth. Mycket honung. Äpplen, citron. Buttered toast. Med vatten ökar fräschören och honungssötman minskar lite. Päroncider (torr). Gräs med morgondagg. Borde köpt en flaska.

Poäng: 85p

 


Mortlach 14 år Travel Retail 43,4 procent


Köttig, lite låsolja och ruffig, som sig bör i en Mortlach. Romerska bågar, vanilj. Smulpaj. Lätt sälta. I munnen märks sältan tydligare. Torkat renkött - för mig första gången i en whisky. Apelsin, lätt av lime. Ljus choklad. Riktigt lyckad, snygg mix bourbon-sherry gissar jag. Funkar suveränt bra på 43 procent - måste titta efter nästa resa.


Poäng: 87p

 


Arran 17år 1996 SWF 20, sherry hogshead 46 procent


Sherry, men Arrans äppeltoner kommer igenom. Russin, fikon. Café au lait. Lakrits? I munnen sötlakrits, old english marmalade, kanel och nejlika. Örtsalt. Kaffe. Bra fatval från ett bra destilleri. Delad topp idag.


Poäng: 88p

 


Millstone 12 år sherry cask 46 procent


Sylt (blåbär, eller drottningsylt), svartpeppar. Lätt spritig doft. Björnbär. Lite parfymig åt lavendel, men inte tvål lyckligtvis. Sötare i munnen, mycket sylt och saft på röda och blåa bär. Väldigt mycket sherryfat, lite för lite destillerikaraktär. Apelsin.


Poäng: 83p

 


Aultmore Exceptional casks 17 år finish bl a palo cortado 46 procent


Finstämd doft. Valnötsbröd, sedan annorlunda sherryfattoner som är lite strama, på ett bra sätt. Diskret av färska björnbär? Denna skulle behöva sitta med en längre tid, för här tycks finnas många lager. Eucalyptus. I munnen liknande, nu milda äpplen, apelsiner. Nötblandning. Café au lait. 


Poäng: 86p

 


Bergslagen Fenrir 10 år


Rökiga enspån i grillen. Rentav enbär. Lime. Dieselångor. Enbären är okej men underliga, ger en lite konstig gin-karaktär även i smaken. Men en skön björvedsbrase-rök. Mycket kola, vanilj, från de små bourbonfaten. Eftersmaken bättre, här mer rök, citrus och en ruffig köttig ton. Räddar denna lite, men definitivt en av de sämre Grythyttan jag provat.


Poäng: 81p

 


Arran Heavily Peated Sherry casks 50 procent


Hårt torr rök. Rökslingan är liksom inlindad i hallonremmar - härligt. Vaniljsås. Lakritspulver, kakao. Chili. Bra doft. I munnen saft och sylt på hallon och jordgubb, också citrus och fläder som lättar upp. Kola, lakrits. Solrosfrön, lätt oljigt? Jordig, lätt till medelkraftig rök. Väldigt bra för priset, om man vill ha rök+sherryfat.


Poäng: 84p

 


Great Northern distillery (Irland), Two stacks blunders Cut, 65,15 procent


Med den styrkan svår att dofta på. Lite honung, lite trä.torrt. I munnen lätt saltad kola, sockerkaka. Hetta. Med rejält mycket vatten: lite lätt av citrus nu, nästan åt sjögräs. Balanserar snyggt av mot sötman. Lite ungt, äppelkart, definitivt så har inte alla newmake-toner försvunnit. 


Poäng: 80p

 


Mackmyra 6 år SWF 30 53,4 procent


Var med på provning förra året. Kola, björkvedsbrasa. Salt kola. Toppenbra doft. I munnen russin, citronvatten. Kolasås. Lite murrig. Apelsin.


Har hört sägas att detta kan vara bästa Mackmyran som gjorts - jag har provat alldeles för lite för att bedöma det, men detta är riktigt bra. Delad topp idag.


Poäng: 88p

 

 

Kavalan SC 10 år Solist PX köpt i Taiwan 57,8 procent


Gelegodis. Lite gummi, men stör icke. Inte komplext, men mycket gött. Inte mer precis än så, så här långt in på kvällen. 


Satte inte poäng, men sannolikt runt 85 p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar