Det är inte så ofta jag provar dagsaktuell whisky på bloggen, men den här helgen tar jag chansen!
På förra veckans webbsläpp fanns denna Dailuaine, där svenska importören Clydesdale fått loss hela fatet av Adelphi. Kul destilleri, en bra buteljerare, och med ett relativt bra pris på tusen kronor. Några flaskor finns kvar i skrivande stund.
Färg: guld
I doften: Granny Smith-äpplen, vanilj, citrus. En tydligt maltig ton - torkade örter, svagt av brynt kött. Valnötter, svagt av damm, snickeriverkstad. Lätta druvtanniner, vanilj igen, grädde, apelsin, svartpeppar. Riktigt lovande doft som visar på en komplexitet som växlar fint mellan destillerikaraktär och fattoner.
I munnen: även här tidigt syrliga Granny Smith, sötbeska apelsiner balanserar fint. Örter, vanilj, vispad grädde. Men frukten dominerar tydligare jämfört med doften. Alkoholen väldigt fint integrerad. De syrliga äpplena återkommer i en lång eftersmak, verkligen sätter sig i gommen.
Med vatten: i doften kliver bourbonfatet fram med vanilj, grädde. Lemon curd, citronkola. Créme brûlée. Nötter, den lätt ruffiga malten ligger där bakom. Ljung? I munnen har balansen blivit bättre - de gröna äpplena tar inte över lika tydligt utan spelar tillsammans med apelsin och lime, syrligt gelégodis, vanilj och honung. Fortfarande de syrliga frukterna som skapar längd. I eftersmaken gröna äpplen, nötter och brynt kött.
Sammantaget en riktigt schysst bourbonlagrad Dailuaine från Adelphi och Clydesdale. Dailuaines karaktär tar mycket plats trots att det är ett förstagångsfat. Doften har en fantastisk balans som smaken inte riktigt lyckas matcha - kan dock tänka mig att lite tid med luft i flaskan kan vara nyttigt.
Poäng: 88p.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar