torsdag 24 juli 2025

Tomatin 21 år

Tomatin är ett kul destilleri, som en gång var Skottlands största. Idag är det ett av få destillerier som fortfarande har riktigt gammal whisky kvar i sina lagerhus. Whiskyn vi ska prova idag är inte fullt så gammal, men 21 år är ändå en mycket respektabel ålder. 

När jag såg denna på Cinderella 2022 så tyckte jag att 1500 kronor var ett riktigt schysst pris (tyvärr är priset högre idag). Tyckte också det var sympatiskt att det tydligt var utskrivet på förpackningen att lagringen skett uteslutande på 1st fill bourbon barrels (inget ”matured in the best, rarest oak casks” sälj-nonsens utan sakligt och tillitsfullt till att konsumenten antingen förstår vad det betyder eller kanske vill ta reda på det).


Tomatin 21 år Travel Retail
Lagrad på 1st fill bourbon barrels
46 procents styrka. Kostade 1500 kronor 2022 på Cinderella.

Färg: guld

I doften: direkt en härlig mix mellan mogna frukter och sötma från bakverk. Mer specifikt: hemmagjord, kokande äppelkompott med kanel, nektarin, mango, ingefära, honung, vaniljbulle. Brynt smör. Min vän Jonathan säger att det doftar croissant (bakad från grunden - han jobbar med sånt så det stämmer säkert). Lätt bränd karamell. Lätt av halm också. Tänker också ”blöt skog”, men det kan lika gärna vara nektarin eller citrus.  

I munnen: en lätt kryddighet visar direkt att faten både varit aktiva och fått ligga länge. Äppelkompotten och nektarinen finns här med, det är en superhärlig mogen fruktighet med en rejäl men balanserad beska. Honung och lemon curd. Sirapsbröd ihop med bullarna och croissanten. Nötter. Finns en härlig komplexitet där smaknoterna flödar förbi i rask takt. Åldern märks också med läder, damm och böcker. Citrus och honung i avslutet.

Med vatten: om frukten låg lite framför bakverken utan vatten i doften, så spelar de båda nu jämnt. Massa vaniljbullar, färsk ingefära kliver också fram - vattnet verkar ha aktiverat faten ytterligare. Bakpulver? I munnen tycks whiskyn ha blivit än äldre - det finns en underbar sprödhet och oljighet (eller vaxighet?) samtidigt som citrusfrukterna behåller en… vitalitet? Än mer tropiska frukter. Brynt smör från doften ihop med bakverken.


Sammantaget är detta en otroligt välgjord whisky i kategorin ”gammal och bourbonlagrad”. Någon skulle kanske säga att det är för kryddigt eller beskt, men jag tycker frukternas syrlighet och bakverkens sötma balanserar jättefint. 

Jag har älskat den här whiskyn sedan jag provade den första gången, och har nästan varit rädd att förväntningarna skulle vara för höga när jag skulle skriva noter. Men så blev det inte. Jag har skrivit långa noter och hade kunnat skriva än mycket längre, så nöjer mig med att det kort och gott är galet bra.

Poäng: 91p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar