söndag 3 augusti 2025

SMWS 122.50 Loch Lomond 9 år, ”Nuts crushed by a sandalwood mallet”

Flertalet destillerier gör många stilar av whisky, men Loch Lomond tar nog priset om man räknar antal. Orökigt och rökigt, javisst. Utöver single malt gör de också grainwhisky, i två olika typer av kolonnpannor. Tillochmed rökig grainwhisky fixar de. Återgår vi till maltwhisky så använder de inte enbart vanliga pot stills - de har på något sätt tillåtelse att använda vad de kallar ”straight neck stills” (se bilden nedan).

Bildkälla: scotchwhisky.com

Eftersom Loch Lomonds whisky kan smaka på så många olika vis har SMWS tilldelat destilleriet tre olika nummer:

112 är destillerat med straight neck stills med kylningsringar påslagna och en hög, smal skärning.
122 är också destillerat med straight neck stills, men utan kylningsringar och en lägre, bredare skärning.
135 är destillerad i vanliga pot stills.

När man söker på SMWS nummer stämmer inte alltid informationen - det kan hänvisas till Loch Lomonds olika destillat men matchar inte alltid rätt. Exempelvis skriver Whisky Saga att 122 är Croftengea, ett av Loch Lomonds rökiga destillat. Typen av pannor och skärningspunkter stämmer, men en 122 (till skillnad från en Croftengea) kan vara både orökig eller rökig. 

Idag provar jag just en 122a. Smakkategorin visar att det nästan säkert inte är någon rökig whisky. Minns att jag köpte den eftersom den fick ett bra omdöme och samtidigt hade ett bra pris.


SMWS 122.50 Loch Lomond 9 år
”Nuts crushed by a sandalwood mallet”
Lagrad 9 år på en 2nd fill bourbon barrel
Styrka 57,5 procent. Kostade 670 kronor 2022 via SMWS.


Färg: halm

I doften: honung, röda äpplen, granolamusli och rågbröd. En snäll ton av citron, som en citronskiva i ett vattenglas. Någon av kryddorna jag använder när jag (försöker) laga indisk mat (koriander säger SMWS på etiketten). Svagt av menthol, lätt torr ek och hasselnötter. Trots smakkategorin och att det är en ung whisky på refillfat, så är detta inte på något vis omoget.

I munnen: äpplen och honung igen. Riskakor. En krämig munkänsla, alkoholen ger viss värme men är relativt fint integrerad. Örter och nötter. Citronen är lite sötare i munnen (nu stämmer ”lemon curd” från SMWS beskrivning). Addera nektarin. Karamell i avslutet.

Med vatten: både frukt och ek kliver fram något. Äppelsmulpaj, lingonsylt? Lätt av möbelvax - imponerande för en så ung whisky. Söt citron och honung. I munnen också ett steg bättre, texturen har blivit härligt saftig. Sommarfruktig med äpplen, päron, fläder och svagt av apelsin. Nötmix i avslutet.


Sammantaget en riktigt schysst ung bourbonlagring. SMWS smakkategori ”Young and spiritely” kan bjuda på bra fynd, men med risken att whiskyn upplevs omogen - så är inte fallet här, och jag är tacksam för Two Whisky Bros omdöme som övertygade till köp.

Poäng: 86-87p. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar