23
Färg: koppar-bernsten.
I doften: mustig. Lätt syrlig äppelmos, honung och kolaremmar, mild chili. En del kryddor där bakom, som i kombination med alkoholen stänger doften lite. Eucalyptus, eller nästan åt mynta, skapar ett djup mot äppeldofterna. Efter en stund lätt jordigt också.
I munnen: bra start, krämig, gräddig textur. Balanserad kryddighet med chili, ingefära, peppar. Fler syltiga frukter och bär i munnen, som ihop med en sötsyrlighet leder tankarna till gelégodis. Kola, mjölkchoklad. Lätt maltigt. Någon sorts vinlagring lär väl detta vara, det känns rätt fatdominerat.
Med vatten: mjuknar på ett bra sätt, fattonerna smälter in lite mer. Mer kola nu. Ljusa toner åt päronsaft, sött vitt vin eller kanske kiwi. Mjukt av myntan från doften.
Poäng: 81-82p.
24
Färg: mässing
I doften: Lätt fruktigt men också tydlig ek här - vanilj, peppar, och jo lite mynta här också. Många sorters frukt vid ytterligare doftande: både röda och gröna äpplen, blandade bär. Lätt av lime, nej bergamott, eller en kopp earl grey med mjölk. Det finns nog slingor av rök i ektonerna också. Det här har nog en del ålder.
I munnen: torkade frukter, både äpplen och tropiska sådana. Och jo, det är nog rök i denna, men som hos en whisky över 20 år. En hel del peppar och vanilj, men texturen är inte torr utan snarare liksom tuggig. Mynta igen, sannolikt också från eken. Honung, sirap. Lätt av salt i eftersmaken. Absolut en bra whisky. Ingen aning om destilleri, men det här gissar jag är något en bit över 20 på refill sherry, sannolikt över 50 procent alkohol.
Med vatten: en god utveckling. Frukterna backar, lite oljiga toner kliver fram i munkänslan, nästan likt en irländsk pot still-whiskey (men det tror jag inte det är). Återigen, det här har nog en del ålder, det finns ett djup i smakerna och upplevs återigen tuggigt trögflytande. Inte lika uppenbart rök vattnad, så viss osäkerhet. Grymt bra whisky dock.
Poäng: 90p.
Facit:
23) Glengoyne - ett namnkunnigt destilleri som jag dock är osäker på om jag provat tidigare. 21 år på en bourbon hogshead och en ”Chateau Lafitte hogshead” (det senare har alltså innehållit rödvin från Bordeaux). Ganska rätt angående vinfatet då. Destillerad 1996, buteljerad 2017. Totalt 510 flaskor, 52,9 procent styrka.
24) Linkwood - fel angående röken då. 24 år, där låg jag däremot rätt. Okänt antal bourbon hogsheads, totalt 384 flaskor. Destillerad 1992, buteljerad 2017. Styrka 50,9 procent.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar