söndag 7 februari 2021

Blindprovad julkalender 11&12 (Miltonduff & Aultmore)


11

Färg: mässing. Sannolikt sherryfat inblandade.

I doften: torkade frukter (plommon, fikon), också rätt kryddig. Citronpeppar, kanel kanske. Friskt av gröna söta äpplen. Mynta hittar jag också. Bör vara sherryfat, men doften är rätt lätt. Spännande!

I munnen: Mycket av de torkade frukterna. Brunt farinsocker, mörk sirap. Mörk choklad. Finns här lite av en svavelosande också? Absolut färska fräscha äpplen här också, som skapar ett fint djup. Svagt av blandade örter, ingefära. De torkade frukterna följer med in i eftersmaken. 

Med vatten: Härligt gräddig textur i munnen. Ingen större skillnad, mycket av de torkade frukterna. 

Det här är gott, men hade gärna fått vara lite mer komplext, nånting mer som stack ut. Utifrån hur mjukt och balanserat det är skulle detta mycket väl kunna vara 20 år på olorosofat.

Poäng: 80-81.

12

Färg: ett mörkare vitt vin

I doften: en del äpplen här med (både gröna och röda, lite kärva, som från äppelkart). Denna är också sötare (vanilj och honung). Efter en stund hittar jag parmaskinka, en lite tuffare ton som nästan är lite... unken? Inte så inställsam alltså, men jag blir nyfiken på vad detta är.

I munnen: ganska fyllig med inte bara färska utan också syltiga frukter. Åter en del sött genom vanilj och kola. Lite het i munnen. En del tanniner, som från blåa vindruvor. I slutet finns nog parmaskinka här också, men inte unket som i doften. Om det finns ett ruffigt destillat i grunden så är detta ganska tämjt av faten. Ganska lång eftersmak som är både söt och pepprig.

Med vatten: smörigare, ljusare. Åh, synd jag inte har mer kvar i glaset för det här är gott!

Jättesvårt att gissa, ens på faten. Men kanske kan vara något kring 15 år och ett lite köttigare destillat (Craigellachie?).

Poäng: doften är sämre än föregående, men den är komplexare och roligare i munnen. Säg 84 ikväll.


Facit

11) Miltonduff, ett destilleri som jag inte vet om jag provat tidigare. 11 år, både sherry- och bourbonfat, vilket förklarar smakprofilen. 354 flaskor, så ett fat av varje då antagligen. Står inga årtal på etiketten, vilket det av någon anledning inte alltid gör i small batch-serien. 55 procent.

12) Aultmore, ja de kan ju vara lätt ruffiga ibland, men ofta också vackra, snälla. 12 år på fyra bourbon hogsheads. Destillerad 2006, buteljerad 2019. Totalt 1044 flaskor, Cadenhead’s verkar fortfarande ha den i lager. 57, 4 procent styrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar