söndag 28 februari 2021

Blindprovad julkalender 21&22 (Loch Lomond & Allt-A-Bhainne)


 

21

Färg: guld-mässing

I doften: mmm, en härlig balans sötma-kryddighet i denna måste-vara-bourbon-lagring. Honung, flera sorters kola, valnötsbröd. Snyggt avvägd peppar, cederträ, vaniljsås. Inte särskilt fruktig, men anar jag torkade tropiska frukter? Kanske torkade äppelringar också. Nu sticker alkoholen lite i näsan. Granbarr, eller något liknande skogigt och fräscht också.

I munnen: sötare, mycket honung och kola. Fruktigare, dels blandsaft på äpplen och päron, men också färsk ananas. En härlig vaxighet. I eftersmaken lätt rivig peppar. Riktigt njutbar.

Med vatten: Fortfarande lite alkoholstickig men i övrigt en bra doft. I munnen lite mindre söt, fruktsaften kliver fram. Kolan och de vaxiga tonerna är kvar. Valnötter igen. Är det kiwi eller krusbär i eftersmaken? Alltså det här är riktigt bra. 

Svårgissat, men med vaxigheten finns ju några usual suspects. Ålder också skitsvårt, gissar kring 18 men kan vara yngre på ett bra fat.

Poäng: 89p.

22

Färg: guld 

I doften: lite lugnare, mjukare än 21. Tydligt mindre kryddig. Vanilj och kola, balanserat mot en mjuk sälta eller örtighet. Mynta, eller rent av pepparmint. Mörkt jordiga toner i bakgrunden. Sågspån, lätt torrt. Möjligen en mjuk rök, men kan lika gärna vara eken som talar.

I munnen: sig lik från doften - börjar i honungssötma som snart går över i mynta. Har vid enstaka tillfällen besvärats av allt för intensiv mynta i whisky, och denna balanserar på gränsen. Lätt torr på tungan. Lite fylligare kola och kolasås efter en stund, sältan hittar hit från doften. Päron. Lätt av tobak, eller är det rök funderar jag igen. Alltså detta är rätt gott. Två bra bourbonlagringar idag.

Med vatten: Mynt-mynta-menthol-ish. Synd, det tar över lite väl mycket. Vart tog de andra smakerna vägen? Försiktig salt kola hittar tillbaka. Smörkola. Päronsaft. Jo det finns en del annat där, men så fort jag tänker ”mynta” så är det med ens väldigt dominerande. I eftersmaken anar jag jord-tonerna från doften - de hade gärna fått komma fram lite mer.

Vad är då detta? Ingen aning. Förra gången en whisky gick så här mycket åt mynta var det en Knockdhu (anCnoc), men vet inte om det är något typiskt för destilleriet. Säg 10 år.

Poäng: 84-85p.

Facit

21) Loch Lomond - kul, det destilleriet går från klarhet till klarhet. Nära nog på åldern - 21 år. Destillerad 1996, buteljerad 2018. Två stycken bourbon hogsheads. Styrkan på 51,5 procent, 450 flaskor totalt.

22) Allt-A-Bhainne - kan eventuellt vara min första. Fel ute på åldern - 22 år denna. Destillerad 1992, buteljerad 2014. Två bourbon barrels lagrades den på, 348 flaskor totalt. 52,5 procent styrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar