Festivalprovning! Garanterat snygga etiketter, men whiskyn då?
68.54 Make mine a ‘papa doble’ - Blair Athol 13yo (finish heavily charred hoggie)
Spicy & SweetI doften: ugnsbakade äpplen, ingefära, vitpeppar. Visst krydd/alkostick i näsan. Grillade ananasringar.
I munnen: mm, slank, underbar textur! Vaxig honung, något bärigt/saftigt som jag inte kan definiera. Ingefära igen. Med vatten: lite “ljusare”, sötare. Nektarin, nyponsoppa?
18.34 Give us an inch! - Inchgower 10yo (finish heavily toasted medium charred hoggie)
Juicy, oak & vanillaI doften: vaniljsås, mjukt av ek. Honungshalstabletter.
I munnen: saftig, men lite kärv efter en stund. Syrligt bärgodis. Mycket gott, precis rätt avvägd kryddighet.
93.154 Barbequed surrealism - Glen Scotia 13yo (first fill bourbon barrel)
Oily & coastalI doften: oljig, saltvatten, päronsaft. Lätt rök.
I munnen: sälta, vaxigt, rökigt. Med vatten saft igen, äppelskal. Låsolja, bläck? En bra Scotia.
53.368 Quantum pummelling - Caol Ila 10yo
(finish str-barrique)
Peated
I doften: vinfaten har ätit upp en del av röken. Rosebubbel! Bourbon-fatet märks med mycket vanilj också.
I munnen: vinöst, lite over the topp. Umami, likt en halloumi. Lite sur. Nja.
Distillery 10 Small batch release, Sweet,
smoked salmon jerky - Bunnahabhain 10yo
Heavily peated, second fill Oloroso & PX sherry hogsheads & re-charred
hogsheads
I doften: rök, lite metallisk och jordig. Stekt köttfett.
I munnen: köttig och rökig, lite likt en Port Charlotte. Väl avvägt från sherryfaten, verkligen ingen bomb. Odefinierat fisk eller skaldjur. Mycket drickbar på fatstyrka.
Sammantaget en mycket bra lina, bara Caol Ilan underpresterar (det händer å andra sidan inte ofta!). Sugen på att dricka mer Inchgower och Blair Athol. Glen Scotia är en ju redan såld på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar